078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Nieuwe haard

Een rund dat voor autopsie werd aangeboden bij DGZ vertoonde kenmerkende letsels voor IBR in de luchtpijp (necrotiserende tracheïtis – zie foto). Op basis van deze vaststelling werden monsters genomen om het virus aan te tonen via PCR bij Sciensano, waar het IBR-virus werd bevestigd. Het FAVV heeft vervolgens de nodige stappen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. De nieuwe haard betreft een IBR-specifiek afmestbedrijf in de gemeente Tielt.

Foto: Doorsnede van de luchtpijp, met necrotiserende en bloederige ontsteking van de luchtpijp en vorming van een pseudomembraan.

Blijvend alert – blijvend virusverspreiding in handel en detectie bij aankopen: nieuwe gevallen

In Oost- en West-Vlaanderen zijn twee nieuwe gevallen opgespoord naar aanleiding van aankooponderzoeken, waarbij het virus helaas al verspreid was op het bedrijf. De handel blijft met stip de belangrijkste risicofactor voor IBR-insleep, zoals ook de afgelopen jaren het geval was.

In de strijd tegen IBR is bioveilig werken van cruciaal belang, ook bij handel en aankopen. Daarnaast zijn een nauwe samenwerking tussen veehouder en bedrijfsdierenarts, evenals sluitende afspraken met handelaars bij aankoop, onmisbaar. Helaas lopen nog steeds teveel runderen een IBR-infectie op in het handelscircuit door een gebrek aan bioveiligheid of door onrechtstreeks transport.
DGZ

Lees meer:

DGZ-nieuwsitem van 11 april 2024 over haard en nieuwe gevallen van insleep van IBR in West-Vlaanderen.