078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Verwittiging over insleep

  • Vanaf wanneer verwittigt DGZ de buurtbedrijven die naast bedrijven liggen die IBR-insleep hebben?
    Zodra een nieuwe insleep bekend is, verwittigt DGZ zo snel mogelijk alle bedrijven binnen de 1 km tot soms 3 km zone, ook eventuele contactbedrijven, in het kader van verhoogd risico. Weet dat het risico op insleep door weidegang beduidend lager is dan het risico door handel en slechte bioveiligheid.

   

  • Worden in geval van insleep enkel de buurtbedrijven gecontacteerd?
    Nee, DGZ voert ook een epidemiologisch onderzoek uit en zal op basis van die resultaten aanvullend ook contact opnemen met andere contactbedrijven.

 

  • Wanneer komt het FAVV ter plaatse?
    Het FAVV komt enkel ter plaatse als ze een beslag tot haard verklaart: dat is het geval wanneer er positieve PCR-resultaten zijn (bv. IBR teruggevonden in een neusswab of monsters van de luchtpijp die in autopsie onderzocht werden). De reden dat het FAVV ter plaatse komt, is om een epidemiologisch onderzoek uit te voeren en de buurtbeslagen te contacteren.

 

Aankoop

  • Hoe lang moeten dieren in isolatie staan na aankoop?
    De dieren moeten in isolatie staan totdat het resultaat van het tweede aankooponderzoek gekend is én gunstig is.

 

Vaccinatie

  • Zorgt vaccinatie voor 100% bescherming?
    Neen, vaccinatie zorgt er bij negatieve dieren voor dat de kans op besmetting kleiner is en bij dragerdieren dat de kans op virusuitscheiding beperkter. Maar het risico op circulatie blijft altijd aanwezig. Weet dat de kans op circulatie van het virus groter wordt wanneer stress bij het dier toeneemt (bv. bij transport, aankopen, verzetten van dieren, …). DGZ verwijst in het kader van vaccinatie steeds naar de bedrijfsdierenarts: hij is het best geplaatst om een (op maat van het bedrijf) vaccinatieschema op te stellen, conform de bijsluiter van het gebruikte vaccin en de IBR-wetgeving.

 

  • Tot wanneer mag er nog gevaccineerd worden?
    Tot 1 april 2025.

 

  • Welke stappen moet ik zetten als ik terug wil vaccineren als IBR-vrij bedrijf?
    De dierenarts moet de uitgevoerde vaccinaties melden in Veeportaal en als veehouder moet je melden aan DGZ dat je terug wenst te vaccineren.

 

  • Wat zijn de gevolgen voor mijn IBR-statuut als ik terug wil vaccineren?
    Het statuut van een bedrijf dat terug wil vaccineren zal wijzigen naar I3-5 (vrij van IBR, maar met vaccinatie). Je zal ook extra bloednames moeten uitvoeren. Hou er in dit geval ook rekening mee dat er een verkooponderzoek moet gebeuren als je dieren wil verkopen aan bedrijven met een hoger statuut.

 

  • Wat is de juiste keuze: dit jaar nog vaccineren of niet?
    Hier bestaat geen standaard antwoord op, want dit is maatwerk. Daarom adviseren wij om dit te bespreken met je bedrijfsdierenarts, zodat je kan beslissen op basis van zijn feedback en de bedrijfsspecifieke risico’s. Maar weet dat bioveiligheid de allerbelangrijkste maatregel is in de strijd tegen IBR! 


Besmetting en de omgeving

  • Mogen dieren van I2-bedrijven op de weide?
    Ja, maar enkel wanneer dit beslag voldoet aan de voorwaarden voor weidebeloop. Dit wil zeggen dat het besmette beslag een verklaring voor weidebeloop moet bezorgen aan DGZ en dat er extra bloed genomen moet worden bij het jongvee om aan te tonen dat de veestapel correct en voldoende werd gevaccineerd. Het is ook de verantwoordelijkheid van het besmette bedrijf om ervoor te zorgen dat de weides voldoende zijn afgesloten, zodat contact met andere dieren uitgesloten is.

 

  • Kan IBR overgedragen worden door wilde herkauwers zoals reeën?
    Neen.

 

  • Kan IBR overdragen worden door KI (kunstmatige inseminatie)?
    Vroeger, in de jaren ‘80, kwam dit wel eens voor omdat er toen minder controle was op IBR. De laatste 30 jaar is er een zeer strikt protocol dat de erkende KI-stations volgen om veilig sperma te leveren, waarbij de stieren verschillende keren worden getest op IBR.

 

Prijskampen

  • Vormt deelname aan een veeprijskamp momenteel een hoger risico dan een jaar geleden?
    Neen, een verzameling brengt altijd risico’s met zich mee, IBR-crisis of niet. Op een prijskamp komen namelijk dieren van verschillende beslagen bij elkaar: er is een nauw diercontact en de dieren worden getransporteerd, wat stress met zich meebrengt waardoor de kans op circulatie van het virus groter wordt.

 

  • Waarom werd de ene prijskamp afgeschaft en de andere niet?
    Het enige wat DGZ doet is advies geven over verhoogde risico’s bij prijskampen. Het is de organisatie zelf die als verantwoordelijke beslist of een verzameling plaatsvindt of niet.

Contacteer ons

Onze helpdeskmedewerkers zijn elke werkdag doorlopend telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Je kunt ons ook altijd mailen of het contactformulier invullen.