078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De verplichte bijdragen van sommige categorieën van runderen worden éénmalig verhoogd. Deze maatregel is nodig om beslagen die geconfronteerd werden met een insleep van IBR te kunnen vergoeden. Door de versnelde afvoer van IBR-dragers kan België sneller het vrije statuut behalen, en zijn er minder risico’s op verspreiding van IBR in de rundveepopulatie. De reserves van het Fonds zijn momenteel niet toereikend genoeg om deze vergoedingen te kunnen betalen zonder extra bijdragen te innen, en zonder de strategische reserve in gevaar te brengen.

Het betreft de volgende categorieën:

  • de bijdragen voor de runderen ouder dan 1 jaar, die gedurende de volledige referentieperiode aanwezig zijn in het beslag (categorie B4), worden verhoogd met € 1;
  • de bijdragen voor runderen jonger dan 12 maanden, toegevoegd aan het beslag tijdens de referentieperiode en al dan niet nog aanwezig in het beslag (categorie B5), worden verhoogd met € 0,03;
  • de bijdragen voor runderen gelijk of ouder dan 12 maanden, toegevoegd aan het beslag tijdens de referentieperiode en al dan niet nog aanwezig in het beslag (categorie B6), worden verhoogd met € 3.

Verder legt het besluit ook een structurele bijdrage op aan verantwoordelijken voor handelaarsstallen en verzamelplaatsen en dit in functie van het aantal verhandelde runderen of het type verzamelplaats.

   

Lees meer:

In een tweede persbericht geeft de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu meer uitleg over de nieuwe maatregelen en het vaccinatiebeleid die eveneens worden bepaald in het nieuwe KB dat op 16 mei 2024 in voege treedt: lees het andere persbericht.

   

Contact

Met vragen hierover kun je terecht bij:

Bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu