078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Registratie van import en export

In de huidige wetgeving is de veehouder altijd zelf verantwoordelijk om ‘import op’ of ‘export vanaf’ zijn bedrijf in de Saniteldatabank te registreren. Met de nieuwe wetgeving vanaf juni is hij hier enkel nog verantwoordelijk voor als het vervoer door een buitenlandse vervoerder gebeurt die niet in de Saniteldatabank gekend is. Van zodra het vervoer van varkens door een geregistreerde vervoerder gebeurt, is het de verantwoordelijkheid van die vervoerder om dit in Sanitel te registreren, vanaf juni dus zowel bij import als export.

 

Isolatiestal mogelijk binnen de 5 kilometer

Voortaan kan een isolatiestal als nevenlocatie aan het varkensbeslag gekoppeld worden als die binnen een straal van maximum 5 kilometer (in plaats van 1 kilometer) rond het varkensbeslag ligt. Het gebruik van een isolatiestal laat je nog steeds vooraf registreren bij DGZ.

Heb je één isolatiestal die je wil gebruiken voor meerdere inrichtingen? Dit kan op voorwaarde dat er in je isolatiestal op hetzelfde moment alleen maar dieren aanwezig zijn die naar één van de inrichtingen gaan, dus nooit dieren voor de verschillende inrichtingen tegelijk. Wanneer de varkens vertrekken uit de isolatiestal, worden ze geïdentificeerd met het oormerk van de inrichting van bestemming.

 

Wijzigingen bij het houden van gezelschapsvarkens

Heb je een gezelschapsvarkensbeslag? Dan mag je vanaf het nieuwe KB meer dan 3 gezelschapsvarkens houden. Gezelschapsvarkens mogen nog steeds niet verhandeld worden en er mag niet mee gekweekt worden. Wil je toch een dier verhandelen of ermee kweken, contacteer dan vooraf de helpdesk om te weten wat je in dit geval doet.   

Let wel: van zodra je meer dan 3 gezelschapsvarkens houdt, zijn er nog andere zaken waar je rekening moet mee houden. Zo zal je bijvoorbeeld een heffing van het FAVV en een factuur van het Sanitair Fonds ontvangen en zal je ook analyses voor Aujeskzy moeten laten uitvoeren.

 

Vrijstelling op bijkomende identificatie in bepaalde biggenopfokbedrijven

De mogelijkheid tot vrijstelling op bijkomende identificatie in de biggenopfokbedrijven blijft met het nieuwe KB behouden onder dezelfde voorwaarden (meer info op onze website over de 1-op-1 relatie op een biggenopfokbedrijf).

  

Volledig nieuw: vrijstelling van identificatie in een toeleveringsketen

De Europese diergezondheidswet en het nieuwe KB brengen een nieuwe versoepeling inzake identificatie met zich mee: varkens die in een gesloten circuit gehouden worden (een toeleveringsketen) moeten geen oormerken of klophamerstempel meer dragen bij verplaatsing naar de opeenvolgende bedrijven of naar het slachthuis, dit enkel en alleen op voorwaarde dat:

  • De varkens worden slechts in één richting verplaatst. Dus elke inrichting in deze keten ontvangt slechts varkens uit 1 andere inrichting.
  • De varkens worden enkel in België gehouden en geslacht.
  • Vanaf een inrichting in deze keten vertrekken varkens naar maximum 3 andere inrichtingen.
  • De varkens mogen in geen geval de toeleveringsketen verlaten.
  • Alle partijen uit de toeleveringsketen beschikken over een kopie van het schriftelijk protocol tussen alle deelnemers.
  • Deze relaties worden ook vooraf geregistreerd in de Saniteldatabank.
  • Bij vervoer van de varkens naar het slachthuis mogen er geen varkens van een andere inrichting op hetzelfde vervoersmiddel geladen worden.
  • In het slachthuis zijn de nodige werkwijzen aanwezig om op elk moment de herkomst van deze varkens te garanderen.

 

Meer over het uitstel van deze nieuwe wetgeving vind je via onderstaande link.