Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'
Op woensdagvoormiddagen is DGZ Torhout enkel bereikbaar via de Noordlaan (wegens markt)

De wachttijden op onze Helpdesk lopen momenteel hoog op. Stuur bij voorkeur een email die we zo spoedig mogelijk beantwoorden. Dank voor uw begrip. 

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Kenmerkend voor HBS is een zeer lokale en uitgesproken bloeding ter hoogte van de dunne darm waarbij er bloedklonters in de darm en zwarte mest worden gevormd. Daarnaast kun je bij zieke dieren nog andere typische symptomen merken zoals een plotse daling van de melkproductie, dieren die niet meer willen eten of niet meer opstaan, ….

Veepeiler Rund wil samen met veehouders die met de ziekte geconfronteerd werden en hun dierenartsen de risicofactoren nauwgezet in kaart brengen. Veepeiler Rund biedt ook de mogelijkheid om dieren waarbij een vermoeden is van HBS uitgebreid te laten onderzoeken op de Faculteit. Onderzoek op levende dieren geniet bovendien de voorkeur omdat dit ideaal onderzoeksmateriaal levert. Met al deze informatie krijgen we hopelijk meer inzicht in de oorzaak van deze aandoening en de factoren die ze uitlokken.

Hoe kun jij mee op zoek gaan naar de oorzaak van HBS en het verloop van de ziekte helpen uitklaren?
  • Werd jouw bedrijf geconfronteerd met de HBS-problematiek (nu of de laatste vijf jaar) en wil jij deelnemen aan het onderzoek, stuur dan een mail met jouw contactgegevens naar Bert De Jonge (Bert.DeJonge@UGent.be). Ook als je meer informatie wil, kun je bij Bert terecht.
  • Heb je een dier waarvan je vermoed dat het aan HBS lijdt, en lijkt het jou en je bedrijfsdierenarts aangeraden om het te laten onderzoeken aan de Faculteit? Neem dan contact op met de vakgroep inwendige ziekten grote huisdieren van de Faculteit op het nummer 09 264 75 90.
  • Heb je dieren die gestorven zijn aan het syndroom? Dan kan binnen dit project een autopsie uitgevoerd worden bij DGZ. In dit geval kan je bedrijfsdierenarts zijn DGZ-regiodierenarts contacteren voor verdere afspraken.