Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Een greep uit een aantal recente cases die besproken worden op onze gezondedieren-blog.

  • Recent werd een Trichuris suis infestatie aangetoond bij een zeug: de inhoud en mucosa van de dikke darmen toonden de aanwezigheid van multipele witte Trichuris-wormen. In onze autopsiezaal zien we dit zelden: in de laatste 8 jaar beschreven we slechts 3 gevallen, dit telkens bij fokdieren.
  • Bij industrieel gehouden helmparelhoenders werd een adenovirusinfectie vastgesteld. Adenovirusinfecties komen frequent voor bij industrieel gehouden gevogelte en verlopen meestal subklinisch. Toch kunnen ze ook belangrijke ziekte-uitbraken veroorzaken.
  • Bij een acuut gestorven kattin van 4 jaar oud werd een diagnose van LVEF (linker ventriculaire endomyocardiale fibrose) gesteld op basis van de combinatie van de macroscopische en histologische letsels.
  • Twee gevallen van sterfte bij hobbykonijnen konden gelinkt worden aan encephalitozoönose, veroorzaakt door de parasiet Encephalitozoon cuniculi. De diagnose werd gesteld aan de hand van histologisch onderzoek gecombineerd met bijkomende histochemische kleuringen.
  • In 2020 onderzocht DGZ, dankzij de financiële steun van het FAVV, meer dan 3000 abortusdossiers van rundveebedrijven. Af en toe worden er bij het abortusprotocol voor herkauwers speciale aangeboren afwijkingen gezien. Op de blog wordt een mooi geval beschreven van schistosoma reflexum.

Veel leesplezier

 

Deel je graag je eigen ervaring of komen er vragen bij jou op na het lezen van een artikel? Onderaan elke pagina is ruimte voor jouw reactie. Je kunt er ook antwoorden op de vraag van een collega-dierenarts.