078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Dit is het overzicht van de voorwaarden opgenomen in de nieuwsbrief van het FAVV ten aanzien van blauwtong en IBR die van toepassing zijn voor de grensbeweiding 2022:

     

IBR : Algemeen

In de maand juni 2022 zal een nieuw koninklijk besluit (KB) inzake de bestrijding van IBR verschijnen. Dit KB luidt een nieuwe fase aan in de bestrijding van IBR met strengere regels voor beslagen met het IBR-statuut I-2. Deze I-2 beslagen zullen vanaf dan deze I-2 runderen niet meer zonder voorwaarden op de weide mogen plaatsen. Deze voorwaarden zullen kortelings door ARSIA en DGZ gecommuniceerd worden en gelden dan eveneens voor de beslagen met runderen in grensbeweiding.

  • IBR : Frankrijk

Aangezien Frankrijk een EU-goedgekeurd programma IBR heeft (net zoals België), kunnen enkel runderen van IBR-vrije beslagen in grensbeweiding gaan. Dit betekent dat voor grensbeweiding met Frankrijk enkel runderen uit beslagen met het IBR-statuut I.4 in 2022 een toelating kunnen bekomen. Voor 2022 laten we ook nog toe dat runderen uit beslagen met het IBR-statuut I.3-6 en I.3-5 mogen deelnemen aan de grensbeweiding met Frankrijk.

  • IBR : Luxemburg

Aangezien ook Luxemburg een EU-goedgekeurd programma IBR heeft, gelden voor Luxemburg dezelfde regels als voor Frankrijk, zoals uitgelegd onder punt 1.a.

  • IBR : Nederland

Nederland heeft nog geen goedgekeurd programma IBR. Bijgevolg kunnen runderen van de volgende beslagen kunnen in grensbeweiding gaan in 2022:

    • runderen uit beslagen met het IBR-statuut I.4;
    • runderen uit beslagen met het IBR-statuut I.3-6 en I.3-5;
    • runderen uit beslagen met het IBR-statuut I.2**.

De procedure om een toelating te bekomen bij het FAVV en om de lijst van runderen samen te stellen (door de vereniging) wijzigt niet.

**Opgelet voor beslagen met het IBR statuut I.2.
Gelet op hetgeen vermeld staat in punt 1 (algemeen), zullen de I-2 runderen niet meer zonder voorwaarden op de weide mogen. Deze voorwaarden gelden binnenkort zowel voor de weiden in België als voor de grensbeweiding.

    

Blauwtong

Er zijn voor blauwtong geen versoepelingen voor de grensbeweiding. De vereisten inzake blauwtong staan vermeld op de website van het FAVV. Het betreft de algemene procedure en een tabel met specifieke voorwaarden bij verplaatsingen naar en vanuit sommige lidstaten.
Wat Frankijk betreft, gelden die regels inzake blauwtong ook bij de terugkeer van de runderen naar België uit de grensbeweiding in Frankrijk.

     

Procedure inzake grensbeweiding

De procedure inzake grensbeweiding vind je in de volgende omzendbrief van het FAVV: www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dieren/omzendbrieven/_documents/2017-04-11_BENELUX_grensbeweiding_V2.0_NL_clean.pdf

 

Lees de volledige nieuwsbrief van het FAVV over grensbeweiding 2022.