Dit weekend voeren we verbeteringswerken uit aan onze ICT-infrastructuur. Hierdoor is DGZ Online niet beschikbaar van zaterdag 24 februari om 14.00 uur tot zondagmiddag 25 februari, 14.00 uur. Onze website en Veeportaal blijven wel operationeel. Tenzij er onverwachte problemen opduiken, kun je zondag vanaf 14.00 uur terug gebruik maken van DGZ Online. Onze excuses voor het ongemak.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Elke schapenhouder wordt vroeg of laat geconfronteerd met wormbesmettingen bij zijn schapen. Ook geiten met buitenbeloop hebben er last van. Door de alsmaar toenemende resistentie van de wormen tegen de bestaande ontwormingsproducten is een verantwoorde en preventieve aanpak van wormbesmettingen heel belangrijk geworden.

Regelmatig mestonderzoek is daarbij cruciaal. En dankzij DGZ sta je hier als schapen- en/of geitenhouder niet alleen voor: je krijgt namelijk advies en ondersteuning in de workshops mestonderzoek die DGZ organiseert.

De workshop gaat telkens door op een zaterdagvoormiddag, waarbij je eerst een theoretische uitleg krijgt, gevolgd door een practicum waarbij je zélf met de microscoop aan de slag gaat.

Welke onderwerpen komen aan bod?

 • De belangrijkste wormsoorten bij schapen en hun levenscyclus
 • De epidemiologie van wormbesmettingen
 • De problematiek van resistentie
 • De principes van omweiden
 • Een verantwoorde aanpak van wormbesmettingen
 • Het uitvoeren van mestonderzoek
 • Leverbotbesmettingen

Wanneer en waar?

Om zoveel mogelijk schapen- en geitenhouders de kans te geven om aan de workshops deel te nemen, organiseren we ze op verschillende data en locaties:

 • Workshop 1 gaat door op de site van DGZ in Torhout,
  op zaterdag 18 februari 2023, van 09.00u tot 13.00u.
  Deadline voor inschrijving: woensdag 8 februari - VOLZET
 • Workshop 2 gaat door op de site van DGZ in Lier,
  op zaterdag 4 maart 2023, van 09.00u tot 13.00u.
  Deadline voor inschrijving: woensdag 15 februari - VOLZET

Prijs en hoe deelnemen?

De prijs van de workshop bedraagt 435€. Daarvoor krijg je:

 • Een workshopvoormiddag met telkens theorie gevolgd door een practicum, begeleid door een dierenarts en een laborant van DGZ met heel wat ervaring in dit thema.
 • Een syllabus.
 • Een microscoop* die je daarna mee naar huis neemt zodat je er verder mestonderzoek mee kunt oefenen en je dieren zelf op die manier in de toekomst kunt opvolgen.
 • Een volledig pakket met alle materiaal die je nodig hebt om zelf mestonderzoek uit te voeren.
 • Ontbijtkoeken, koffie/thee en een drankje.

Heb je interesse om deze workshops te volgen en heb je zelf al een microscoop? Dan kun je kiezen voor het pakket zonder microscoop voor 245€. Uiteraard mag je dan niet vergeten je eigen microscoop mee te brengen naar de workshop.

Om voldoende begeleiding en ondersteuning tijdens de workshop te kunnen garanderen, is het aantal plaatsen per locatie beperkt tot 20. 

Schrijf je in!

Inschrijven doe je via onderstaande link. Je inschrijving is pas definitief nadat we het voorschot van 85€ ontvangen hebben op rekeningnummer: BE14 7343 5403 8083 (DGZ). Vermeld daarbij: Workshop MO, je naam, de datum en de locatie waar je de workshop wil volgen (Lier of Torhout). Van zodra wij de betaling verwerkt hebben, ontvang je een bevestigingsmail.

Schrijf je ten laatste in op:

- woensdag 8 februari voor de workshop in Torhout
- woensdag 15 februari voor de workshop in Lier 

Alle workshops zijn volzet. Wil je op de hoogte blijven van volgende edities? Schrijf je dan alvast in op de wachtlijst, zodat je die niet hoeft te missen.

Wachtlijst workshops mestonderzoek

Heb je de vorige workshops mestonderzoek bij kleine herkauwers of alpaca's gemist en heb je interesse in volgende edities van deze interessante workshop? Schrijf je in op onze wachtlijst, dan houden wij jou op de hoogte van zodra er nieuwe data zijn.

* Deze microscoop is inbegrepen in het pakket

De Bresser Microscoop Erudit Basic Mono is een veelzijdige microscoop. De ledverlichting werkt op batterijen, waardoor de microscoop overal te gebruiken is en zelfs meegenomen kan worden. De microscoop heeft 3 vergrotingen (40x, 100x en 400x) die een goede resolutie geven om de kleinste details te zien. De achromatische DIN-objectieven leveren scherpe en gedetailleerde beelden. Hierdoor is de Erudit Basic Mono erg geschikt voor fijne preparaten, wormen, huid- en vachtparasieten van huisdieren en vee. De microscoop wordt geleverd met een stevige koffer zodat je deze makkelijk en veilig kan transporteren en opbergen. Met de meegeleverde smartphone adapter maak je direct foto's of video's met je gsm.