9 jul 2021
Nieuwsbrief voor pluimveedierenartsen
 
 
Dit zijn de Salmonella-resultaten pluimvee voor 2020
Elk jaar publiceert DGZ de resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen.
In 2020 voldeed Belgiƫ enkel aan de vooropgestelde Europese doelstellingen voor Salmonella bij vleeskippen. Fokpluimvee, leghennen en vleeskalkoenen voldeden niet aan deze doelstelling. Zowel bij leghennen als vleeskippen was Salmonella Infantis net al vorig jaar het meest voorkomende serotype. De kalkoenen bleven net als de twee voorgaande jaren vrij van dit serotype. Bij deze pluimveecategorie was monofasische Salmonella Typhimurium het meest voorkomende serotype.
Lees meer
 
 
DGZ-monitoring van de pluimveegezondheid in 2020: wat zijn de belangrijkste vaststellingen?
DGZ monitort continu de gezondheidssituatie van de veestapel in Vlaanderen. Dit met financiƫle steun van het FAVV. Jaarlijks worden de analyses die DGZ in dit verband uitvoert en de resultaten hiervan gebundeld. Zo wordt de gezondheidssituatie op het vlak van bestaande, opduikende en opnieuw opduikende besmettelijke ziekten van het afgelopen kalenderjaar geschetst. Tegelijk wordt de evolutie ten opzichte van de voorgaande jaren bekeken. Wat zijn de belangrijkste vaststellingen voor wat betreft de pluimveegezondheid in 2020?
Lees meer
 
 
DGZ presenteert verslagen autopsiewerking 2020
Elk jaar maakt DGZ per diersoort een gedetailleerd activiteitenverslag over de autopsiewerking met een overzicht van de meest voorkomende doodsoorzaken of letsels per leeftijdscategorie.

Ook in 2020 zette de stijgende trend van het aantal autopsieverslagen en het aantal onderzochte dieren zich door, wat de epidemiologische bewaking ten goede komt. In 2020 werden net geen 10.000 dieren onderzocht. 3509 van deze lijkschouwingen gebeurden binnen het abortusprotocol voor rundvee en kleine herkauwers. Van de overige lijkschouwingen vond het merendeel plaats in het kader van algemene diagnostiek en de epidemiologische bewaking, een kleiner deel kadert in projecten van Veepeiler.
Lees meer op de dierenartsenblog
 
Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kun je hier de online versie bekijken.
DGZ-Vlaanderen, Industrielaan 29, 8820 Torhout