11 dec 2020
Nieuwsbrief rundveedierenartsen
 
 
Nieuw bij DGZ-MCC: Monitoring mineralenstatus via tankmelkanalyse
Door dieren gericht te bemonsteren in bloed kan je per lactatiegroep een goed beeld krijgen van de mineralenopname uit rantsoen. Vanaf nu kan MCC-DGZ voor selenium, jodium en zink ook testen op tankmelk. Let wel: tankmelk geeft enkel een beeld van de groep lacterende koeien en niet van het jongvee of droogstaande groep dieren. Uit recent Veepeiler-onderzoek weten we dat vooral bij deze laatste groep geregeld het schoentje knelt. Weeg dus goed af hoe en wanneer je tankmelkonderzoek als bijkomende waardevolle tool meeneemt in je monitoringsstrategie en begeleiding van melkveebedrijven. Ontdek alle mogelijkheden van dit tankmelkonderzoek op onze website.
Lees meer
 
 
Voorwaarden voor gebruik van kritische antibiotica bij voedselproducerende dieren opnieuw van kracht
De voorwaarden voor het gebruik van de zogenaamde kritische antibiotica in de diergeneeskunde zijn sinds 9 december 2020 weer van kracht. Met kritische antibiotica worden de cefalosporines van de 3de en 4de generatie en de fluoroquinolones bedoeld.
Lees meer
 
 
Werk mee aan efficiëntere communicatie tussen dierenarts en veehouder
Om veehouders efficiƫnter te kunnen adviseren en informeren over de bestrijding van worminfecties, start de faculteit diergeneeskunde van UGent een onderzoek, samen met DGZ en ILVO. Dit gebeurt aan de hand van een gerichte vraagstelling over de beschikbare informatiekanalen en jouw vertrouwen daarin. Help jij ons een betere communicatiestrategie ontwikkelen om zo tot een meer efficiƫnte bestrijding van dierziekten te komen?
Lees meer
 
Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kun je hier de online versie bekijken.
DGZ-Vlaanderen, Industrielaan 29, 8820 Torhout