8 okt 2021
Nieuws voor rundveehouders en dierenartsen
 
 
Wat is de rol van leptospirose bij abortussen bij rundvee in Vlaanderen?
Om op deze vraag een antwoord te kunnen geven, start er een nieuw Veepeilerproject. Binnen dit project zullen we een 100-tal foetussen testen op de belangrijkste types (serovars) van Leptospira. Het gaat om foetussen die in het kader van het abortusprotocol onderzocht worden bij DGZ en die op lijkschouwing een geelverkleuring van de slijmvliezen, van het vetweefsel en/of de lever vertonen. Uiteraard zullen de betrokken veehouders en hun dierenartsen het resultaat van deze test ontvangen.
Lees meer
 
 
Stel je kandidaat voor Veepeilerproject "Mycoplasma bovis in België": nog tot 15 oktober
Mycoplasma bovis veroorzaakt bij rundvee heel uiteenlopende symptomen en zorgt voor aanzienlijke schade zowel op economisch vlak als op het gebied van dierenwelzijn. Deze ziekte stelt ons ook nog voor heel wat vragen. Eén van die vragen is: "Waarom veroorzaakt de bacterie op het ene bedrijf een echte ravage, terwijl de bacterie op andere bedrijven lijkt te circuleren zonder al te veel erg?".
Zoals je kon lezen in een vorige nieuwsbrief starten Veepeiler Rund, GPS en de Universiteit Luik een onderzoeksproject om samen met de rundveehouders en hun dierenartsen een antwoord te bieden op deze vraag. Binnen dit project zijn we nog steeds op zoek naar bedrijven die willen deelnemen - zowel bedrijven die problemen hebben met M. bovis als bedrijven zonder problematiek. Lees alles over het project en stel je kandidaat door vóór 15 oktober 2021 de enquête in te vullen.
Lees meer
 
Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kun je hier de online versie bekijken.
DGZ-Vlaanderen, Industrielaan 29, 8820 Torhout