10 sep 2021
Nieuwsbrief voor rundveehouders en dierenartsen
 
 
Stel je kandidaat voor Veepeilerproject "Mycoplasma bovis in België": nog tot 15 oktober
Mycoplasma bovis veroorzaakt bij rundvee heel uiteenlopende symptomen en zorgt voor aanzienlijke schade zowel op economisch vlak als op het gebied van dierenwelzijn. Deze ziekte stelt ons ook nog voor heel wat vragen. Eén van die vragen is: "Waarom veroorzaakt de bacterie op het ene bedrijf een echte ravage, terwijl de bacterie op andere bedrijven lijkt te circuleren zonder al te veel erg?".
Zoals je kon lezen in een vorige nieuwsbrief starten Veepeiler Rund, GPS en de Universiteit Luik een onderzoeksproject om samen met de rundveehouders en hun dierenartsen een antwoord te bieden op deze vraag. Binnen dit project zijn we nog steeds op zoek naar bedrijven die willen deelnemen - zowel bedrijven die problemen hebben met M. bovis als bedrijven zonder problematiek. Lees alles over het project en stel je kandidaat door vóór 15 oktober 2021 de enquête in te vullen.
Lees meer
 
 
Hoe ontstaat hemorrhagic bowel syndrome? Zoek mee naar het antwoord met Veepeiler en de faculteit Diergeneeskunde
In 2020 startte Veepeiler Rund samen met de faculteit Diergeneeskunde (UGent) een project om beter inzicht te krijgen in de oorzaak en het verloop van hemorrhagic bowel syndrome (HBS). In het kader van dit project zijn we op zoek naar bedrijven die momenteel te maken hebben met HBS of er de afgelopen 5 jaar mee geconfronteerd zijn, om er de risicofactoren in kaart te brengen. 
Veepeiler Rund biedt ook de mogelijkheid om dieren waarbij een vermoeden is van HBS uitgebreid te laten onderzoeken. Samen met de veehouder en de dierenarts hopen we zo meer inzicht te krijgen in de oorzaak van deze aandoening en de factoren die haar uitlokken.
Lees meer
 
Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kun je hier de online versie bekijken.
DGZ-Vlaanderen, Industrielaan 29, 8820 Torhout