17 sep 2021
Nieuwsbrief voor rundveehouders en dierenartsen
 
 
Nieuwe groeicurves voor jongvee
Om de groei van het jongvee te beoordelen vergelijkt een melkveehouder de gerealiseerde groeicurve met de gewenste groeicurve. De groeicurves die melkveehouders momenteel gebruiken, zijn echter gebaseerd op gegevens van meer dan 20 jaar geleden. Het melkvee is in tussentijd stevig geëvolueerd. De dieren zijn genetisch vooruitgegaan en ze werden ook groter. Bovendien ligt de focus tegenwoordig op een snellere opfok. Hoog tijd dus om de groeicurves een update te geven.
In het VLAIO-project ‘Jongleven’ uitgevoerd door ILVO, Inagro en Hooibeekhoeve worden op verschillende Vlaamse melkveebedrijven al enkele jaren het gewicht, de borstomtrek en de kruishoogte opgevolgd van het jongvee (Holstein). Dit leverde de nodige gegevens om nieuwe groeiformules en groeicurves op te stellen.
Lees meer
 
 
Welkom op de demobeurzen rond kalveropfok
Project KalFit organiseert twee demonstratiebeurzen over jongvee-opfok. Je kunt er live demonstraties bijwonen en producten in actie zien in verschillende categorieën. Geplande demo’s: kalverdrinkautomaten, biestmeters, melktaxi’s, pasteurs, kalverhutten, JongveeTool. Daarnaast is dit ook een klassieke beurs waar producenten hun tools voor een geslaagde jongvee-opfok tonen aan het publiek.

Deze demo-beurzen vinden plaats op donderdag 30 september in de Hooibeekhoeve (Geel) en op dinsdag 5 oktober bij ILVO Dier (Melle).
Info en inschrijven
 
Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kun je hier de online versie bekijken.
DGZ-Vlaanderen, Industrielaan 29, 8820 Torhout