21 mei 2021
Nieuwsbrief voor houders van kleine herkauwers
 
 
Verhoogde waakzaamheid blauwtong wordt stopgezet: wat zijn de nieuwe voorwaarden voor het intracommunautair handelsverkeer?
Gezien het sterk verminderde belang van de verhoogde waakzaamheid voor blauwtong (BT), heeft het FAVV met toestemming van Minister Clarinval beslist om dit toezicht stop te zetten. In een nieuwsbrief informeert het FAVV dat het vanaf 1 juni e.k. niet meer verplicht zal zijn om dieren die ingevoerd worden uit een risicogebied voor BT, te laten onderzoeken op een eventuele besmetting met het blauwtongvirus. Hierdoor verdwijnt uiteraard een schakel in het toezicht voor BT. De andere elementen in dat toezicht – het indienen van monsters bij klinische problemen, het abortusprotocol en de winterscreening – blijven onverminderd behouden en winnen aan belang. Ook de monsternemingen in het kader van het handelsverkeer van herkauwers naar sommige andere Lidstaten van de EU blijven bestaan.
Lees meer
 
 
Neem deel aan onderzoek over gebruik van ontwormingsproducten bij schapen en geiten
Problemen naar aanleiding van resistentie tegen ontwormingsproducten komen heel vaak voor op schapen- en geitenbedrijven met buitenbeloop. Daarom startten DGZ en ARSIA onlangs met een project dat deze resistentie in kaart wil brengen en verder onderzoeken. Voor een volgende fase in het project is DGZ nog op zoek naar gemotiveerde Vlaamse schapen- en geitenhouders die mestonderzoek willen laten uitvoeren.
Lees meer
 
Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kun je hier de online versie bekijken.
DGZ-Vlaanderen, Industrielaan 29, 8820 Torhout