078 05 05 23

Om de nieuwe wetgeving toe te lichten zullen samen met de aanvullende Belgische wetgeving gedetailleerde omzendbrieven ter beschikking gesteld worden.
In afwachting blijft de bestaande Belgische wetgeving van toepassing. 

Omwille van de vertraging zullen de data voor de aanpassing van de regelgeving van de statuten die al met de sector afgesproken waren, niet kunnen gehaald worden. Het eerder afgesproken stappenplan vind je hieronder.

De Europese wetgeving bepaalt dat elk land met een bestrijdingsprogramma ten laatste op 21 april 2027 officieel vrij moet zijn van IBR. 

Om dit doel te bereiken, heeft de technische werkgroep IBR voor België een langetermijnplanning uitgestippeld.

    

In de loop van 2022-2023

Enkele maatregelen voor beslagen met een I2-statuut:

  • I2-bedrijven zijn verplicht om IBR-dragers (gE-positieve runderen) binnen een wettelijk vastgelegde termijn te verwijderen van hun beslag. Vanaf oktober 2023 zal het zelfs helemaal verboden zijn om gE-positieve runderen te houden.
  • Runderen afkomstig van beslagen met een I2-statuut mogen maar beperkt verhandeld worden: enkel handel naar een I2-afmestbedrijf of een vleeskalverhouderij is toegestaan, en rechtstreeks transport naar het slachthuis.
  • Weidebeloop op I2-bedrijven is nog mogelijk mits je kunt aantonen dat de dieren correct zijn gevaccineerd. Maar ook op weidebeloop zullen er in de toekomst beperkingen komen voor de resterende I2-bedrijven.

Belangrijke data in de toekomst
  • Oktober 2023: Het houden van gE-positieve dieren is verboden. Anders gezegd, alle latente IBR-dragers moeten tegen die datum afgevoerd zijn.
  • April 2024: IBR-vaccinatie is verboden.
  • April 2026: België vraagt de IBR-vrije status aan bij Europa. 99,8% van de bedrijven is dan IBR-vrij.
  • April 2027: Uiterlijk in april 2027 behaalt België de IBR-vrije status.

Nieuwe statuten

Op 21 april 2021 wijzigen de naamgeving en inhoud van de IBR-statuten. In grote lijnen zijn er drie statuten: (1) IBR-VRIJ (met al dan niet eerder gevaccineerde runderen op het bedrijf), (2) IBR gE negatief (al of niet met vaccinatie) en (3) IBR-besmet.

Tegen september 2026 moeten alle Belgische rundveebedrijven over het statuut IBR-VRIJ beschikken.

Veel gestelde vragen

Kan ik IBR tankmelkanalyses gebruiken binnen de nieuwe Europese dierengezondheidswet?

Het antwoord is volmondig ‘Ja’. Een dergelijke opvolging is zeker aangewezen op bedrijven die recent een vrije status hebben behaald. Maar ook bedrijven met een IBR gE NEG-status kunnen IBR op deze manier opvolgen, weliswaar in combinatie met screenings.

Ook bedrijven met minstens 30% melkproducerende runderen kunnen gebruik maken van tankmelkanalyses, op voorwaarde dat ze aangevuld worden met bloedonderzoeken.

Wil je hier meer info over of weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor opvolging via IBR-tankmelkanalyses? Vraag het gerust na bij onze helpdeskmedewerkers (helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23).

Inschrijven voor tankmelkonderzoek