078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Tot nu toe heeft 83% van de bedrijven hun screening uitgevoerd, waarbij ongeveer 1600 besmette runderen werden gedetecteerd op 630 verschillende melkveebedrijven.

Laatste kans voor screening

Seropositieve dieren kunnen een risico vormen voor het hele bedrijf door de verspreiding van paratuberculose-ziektekiemen via de mest, biest en melk. Jonge dieren zijn bijzonder vatbaar voor infectie met paratuberculose. Het is daarom belangrijk om na te gaan of een positief getest dier de bacterie daadwerkelijk uitscheidt.

Voor ELISA-onderzoek is per dier slechts één monster nodig. Zorg voor een correcte identificatie met het rundidentificatienummer voor een accurate opvolging.

Om een opvolgingsniveau te behalen, kan je nog tot en met 30 april 2024 je bloed- of melkmonsters aanleveren bij een erkend laboratorium.

PCR-onderzoek bij positieve ELISA-test

Elk beslag kan, ongeacht het niveau, een bijkomend PCR-onderzoek op mest te laten uitvoeren bij één of meerdere dieren die positief testen op ELISA-onderzoek. Wil je hiervan gebruik maken, laat dan zo snel mogelijk monsters binnenbrengen. Hoe langer je wacht, hoe minder tijd er is om dit PCR onderzoek te laten uitvoeren.

Resultaten en acties:

  • Gunstig resultaat (niet gedetecteerd): je hoeft het dier dit werkjaar niet op te ruimen om het A- of B-niveau te behalen.
  • Ongunstig resultaat (gedetecteerd of twijfelachtig): neem geen risico’s en transporteer het dier zo snel mogelijk rechtstreeks naar het slachthuis of het destructiebedrijf, vooral als je je A- of B-niveau wil behouden. Let op de termijnen verbonden aan het A- en B-niveau (meer info hierover vind je verder op onze website).

Tot op heden zijn er ruim 675 seropositieve dieren onderzocht met de PCR-test, waarvan ongeveer 19% ongunstig testte.