078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De beste aanpak om de bioveiligheid op jouw bedrijf te verhogen, begint met een grondige analyse van de risico’s. De risico-enquête is de ideale tool om dit systematisch aan te pakken, waardoor je je inspanningen eenvoudig kunt evalueren en opvolgen. In de periode van 1 december 2023 tot 1 maart 2024 werden in Vlaanderen maar liefst 2.261 risico-enquêtes uitgevoerd op pluimveebedrijven.

Kloof tussen grote en kleine bedrijven

Voor pluimveebedrijven zijn er drie verschillende risico-enquêtes die kunnen worden uitgevoerd, afhankelijk van het productietype en de capaciteit van het bedrijf:

  1. Leg- en vermeerderingsbedrijven (consumptie- of broedeieren) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de checklist voor legkippen in (Biocheck.UGent vragenlijst).
  2. Braadkippenbedrijven, vleeskalkoenen (opfokleg en opfokvermeerdering-) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de checklist voor vleeskippen in (Biocheck.UGent vragenlijst).
  3. Commerciële pluimveehouders met minder dan 200 stuks pluimvee vullen de beperkte vragenlijst omtrent wettelijke verplichtingen in.

Pluimveebedrijven hadden voor de eerste digitale bevraging de tijd tot eind januari 2024 om alles in te vullen. Uit de resultaten blijkt dat vooral de grote bedrijven met meer dan 200 stuks pluimvee (93%) die deadline gehaald hebben, terwijl dit voor het merendeel van de bedrijven met 200 of minder stuks pluimvee niet gelukt is.

 

De gemiddelde bioveiligheidsscore

Onderstaande grafiek toont de gemiddelde bioveiligheidsscore van de Vlaamse pluimveebedrijven. Opmerkelijk is dat zowel bij leg- als braadbedrijven de gemiddelde interne score hoger uitvalt dan de gemiddelde externe score. Dit wijst erop dat deze bedrijven meer nadruk leggen op interne bioveiligheidsmaatregelen.

 

Ondanks deze veelbelovende scores is er nog steeds ruimte voor verbetering. Het blijft daarom van groot belang om voortdurend inspanningen te leveren om de bioveiligheid op jouw pluimveebedrijf te verbeteren en zo de insleep van ongewenste ziekten te voorkomen.

Meer info over FarmFit

Wil je meer weten over hoe je het FarmFit-platform kan gebruiken om de bioveiligheid op jouw bedrijf te verbeteren?