078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

DGZ presenteert verslagen autopsiewerking 2023: trends en ontwikkelingen

De dierenartsen veterinaire pathologie van DGZ hebben opnieuw hun bevindingen van het afgelopen jaar vastgelegd in gedetailleerde activiteitenverslagen. Deze verslagen bieden een inzicht in de autopsiewerking voor de verschillende diersoorten en onthullen daarnaast een overzicht van trends van de laatste tien jaar. Laten we eens kijken naar de belangrijkste vaststellingen.

Dit weekend onderhoudswerken aan ICT-infrastructuur: DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar

Dit weekend voeren we onderhoudswerken uit om onze ICT-infrastructuur te verbeteren. Hierdoor zal DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Schrijf je nu in voor onze workshops mestonderzoek

Na de succesvolle workshops mestonderzoek in 2023 organiseert DGZ een nieuwe reeks voor de houders van schapen, geiten en alpaca's. In deze interactieve workshop kom je meer te weten over de belangrijkste wormsoorten, hoe je wormbesmettingen kan herkennen en wat een verantwoorde aanpak is van de wormproblematiek. Maar vooral: je leert om zélf mest te onderzoeken onder de microscoop om de aanwezigheid van wormeitjes na te gaan!

Eerste inzichten in risico-enquêtes op Vlaamse pluimveebedrijven

Een goede bioveiligheid is onmisbaar voor pluimveebedrijven om zich actief te beschermen tegen de insleep van aviaire influenza en andere ziekten. Daarnaast speelt bioveiligheid een cruciale rol in de strijd tegen antibioticaresistentie. Sinds 1 december 2023 gebruiken pluimveedierenartsen het FarmFit-platform om de online risico-enquête in te vullen, in opdracht van het FAVV. Dit nieuwsitem biedt inzicht in de eerste resultaten van de risico-enquêtes die tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 zijn uitgevoerd op de Vlaamse pluimveebedrijven.

Gezond weideseizoen: bescherm je dieren tegen parasitaire infecties

De mate waarin een weide besmet is met parasieten hangt af van verschillende factoren waaronder weidebeheer, de initiële weidebesmetting en de weersomstandigheden. Je dieren jaarlijks dezelfde behandeling geven zal dus weinig resultaat leveren. Als je de parasieten succesvol wilt bestrijden, is het absoluut aan te raden om te beginnen met het in kaart brengen van de besmetting. Op basis van de resultaten kun je dan passende maatregelen nemen, zodat je dieren beschermd zijn tijdens het nieuwe weideseizoen.

DGZ helpdesk: dagelijkse ondersteuning gegarandeerd

Wist je dat de medewerkers van de DGZ-helpdesk dagelijks honderden contacten verwerken? Veehouders kunnen elke werkdag bij ons terecht voor ondersteuning, zowel telefonisch als via e-mail, of zelfs direct op het bedrijf zelf. Onze helpdeskmedewerkers staan klaar om je met respect en zorg te ondersteunen, rekening houdend met de uitdagingen waar de veehouderij vandaag voor staat. In dit artikel een kleine greep uit vragen die regelmatig aan onze medewerkers gesteld worden.

Abortusonderzoek bij herkauwers: inzichten uit 2023

Elke abortus bij runderen, schapen en geiten moet onderzocht worden in het kader van de brucellose-monitoring, wat wettelijk verplicht is. Elke abortus betekent een financieel en emotioneel verlies voor de veehouder. Het abortusprotocol, samen met aanvullende onderzoeken, kan helpen bij het opsporen van de oorzaak. Hierdoor kan een gericht behandel- en preventieplan worden opgesteld waarmee men veel toekomstige problemen kan voorkomen. Ontdek wat de abortusonderzoeken van DGZ in 2023 hebben onthuld.

1 tot 7 van de 502 resultaten