078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De impact van Enterococcus spp. op vleeskuikenbedrijven

Enterococcus spp. maken deel uit van de darmmicrobioom van gezonde kippen. Toch kan de bacterie diverse problemen veroorzaken, die zich uiten in een variabel klinisch beeld, zoals gewrichtsontsteking, peesontsteking en dooierrestontsteking. Besmetting met deze bacterie is een veelvoorkomend probleem op vleeskuikenbedrijven, wat niet alleen economische schade veroorzaakt, maar ook resulteert in een aanzienlijk verhoogd gebruik van antibiotica. Veehouders die met deze problematiek kampen, zijn vragende partij voor een effectieve aanpak op basis van monitoring, preventie en advies. Aan de hand hiervan willen ze kreupelheid, slechte groei en een verhoogde uitval in de stal voorkomen, en het antibioticagebruik op een verantwoorde manier verminderen.

 

Projectverloop

In de eerste fase van het project passen we een uitgebreide monitoring toe op de deelnemende braadbedrijven om de aanwezigheid van Enterococcus spp. en mogelijke risicofactoren op het bedrijf, zoals co-infecties, te identificeren. Op basis hiervan stellen we een beperkter monitoringsprotocol op dat vervolgens wordt geïmplementeerd en geëvalueerd op de deelnemende bedrijven. Het doel van dit beperktere protocol is om financieel en praktisch toepasbaar te zijn als routinemonitoringstool op alle braadkuikenbedrijven. Bijkomend brengen we de risicofactoren voor een klinische enterococcusinfectie in kaart, met nadruk op co-infecties (viraal/bacterieel) en managementfactoren zoals opstartmanagement en temperatuur, die het risico op ziekte kunnen vergroten.

Tijdens het project zullen de pluimveehouders praktische ervaringen en kennis uitwisselen over de aanpak van enterokokken op hun bedrijf, evenals de preventieve maatregelen die nodig zijn om de bacterie aan te pakken. Met de monitorings- en preventiemaatregelen die binnen het project ontwikkeld worden, kunnen pluimveehouders aan de slag om enterokokken preventiever en gerichter aan te pakken op hun bedrijf.

 

Meer weten?

Voor meer informatie over het project kan je mailen naar helpdesk@dgz.be, met vermelding van “MonEntero” in het onderwerp. Wil je graag op de hoogte blijven van dit project en andere projecten van DGZ? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina. 

Ontdek de projectpartners