078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wees waakzaam: EHDV in Frankrijk en komt nader

Het is volop zomer en dat betekent een verhoogde kans op de verspreiding van het Epizootic Hemorrhagic Disease Virus (EHDV). Het FAVV schat dat de EHDV-uitbraak in Frankrijk zich binnen 30 weken tijd kan verspreiden tot aan de Belgische grens. Dankzij onze betrouwbare PCR- en ELISA-analyses kunnen dieren getest worden op de aanwezigheid van het virus. Meer informatie over de situatie in Frankrijk en onze laboanalyses lees je in dit nieuwsitem.

Blauwtong: actuele situatie en het belang van correct ingevulde formulieren

Sinds de start van het nieuwe vectorseizoen zijn er 5 gevallen van blauwtong serotype 3 bevestigd in Vlaanderen (schaap en rund) en twee in Wallonië (rund). De kans is reëel dat er de komende tijd nog meer gevallen zullen worden gemeld. Hou je dieren goed in het oog zodat je snel symptomen van een mogelijke besmetting kunt vaststellen. Belangrijk is om de juiste monsters te laten nemen met op het aanvraagformulier de officiële vermelding “verdenking blauwtong”. Op die manier kunnen we de blauwtongsituatie nauw opvolgen en erover informeren. Een woordje uitleg bij de formulieren voor de monstername.

Terugblik: Workshop KenjeGetallen

Tijdens de workshop ‘KenjeGetallen’, onderdeel van het project Boerenvreugde in West-Vlaamse kraamstallen, gingen we aan de slag met de zeugenboekhouding. Zowel varkenshouders als adviseurs kwamen samen om te leren hoe je resultaten uit de zeugenboekhouding haalt en interpreteert. Omdat de mogelijkheden en de interpretaties afhankelijk zijn van het gebruikte programma, presenteerden drie bedrijven hun specifieke werkwijze. Heb je de workshop gemist en ben je benieuwd naar hun tips? Lees dan snel verder.

Wees waakzaam: opvallend veel gevallen van Haemonchose

In de autopsiezaal van DGZ hebben we de afgelopen twee weken een opvallende toename gezien in het aantal gevallen van besmettingen met Haemonchus, ook wel bekend als de rode lebmaagworm. Ook uit Nederland krijgen we meldingen dat het aantal Haemonchose-gevallen aanzienlijk hoger ligt dan voorgaande jaren. Controleer daarom regelmatig jouw schapen, geiten en kameelachtigen en wees extra waakzaam voor tekenen van bloedarmoede.

Save the date: slotevenement PneumoNEE op 26 en 29 augustus

Op maandag 26 en donderdag 29 augustus bundelen DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent hun krachten voor een uniek evenement ter afsluiting van het PneumoNEE-project. Dit project helpt de Vlaamse rundveesector bij de overgang naar individuele behandeling van luchtweginfecties bij kalveren. We nodigen rundveehouders en dierenartsen van harte uit om de verwezenlijkingen en de impact van het project te ontdekken. Mis deze kans niet en noteer de data nu alvast in je agenda!

Hoe verhoog je het comfort van je dieren bij hoge temperaturen?

Ook al hebben we geen tropische zomer, toch kunnen warmere dagen ervoor zorgen dat je dieren last hebben. Daarom geven we graag enkele tips om jouw dieren tijdens warme dagen meer comfort te bezorgen en hopelijk hittestress te vermijden.

Jacobskruiskruid, een giftig onkruid om rekening mee te houden

Jacobskruiskruid is een giftige plant die in de zomerperiode vaak voorkomt in weiden, akkers en bermen. Hoewel de plant onschuldig lijkt, bevat ze toxische stoffen die bij langdurige opname ernstige schade aan de lever van runderen en paarden kunnen veroorzaken. Hoe herken je deze plant en waar kan je als veehouder op letten om je dieren te beschermen?

1 tot 7 van de 540 resultaten