Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'
Op woensdagvoormiddagen is DGZ Torhout enkel bereikbaar via de Noordlaan (wegens markt)

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Update vogelgriep: Geval van vogelgriep bij particuliere houder in Roeselare, geen verdere maatregelen

Het FAVV meldt dat op zaterdag 6 augustus 2022 een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 werd vastgesteld bij een particuliere houder in Roeselare. Het gaat waarschijnlijk om een besmetting na contact met wilde vogels. Omdat het om een geïsoleerde besmetting gaat zonder contacten, is er geen bijzonder risico voor verspreiding en verandert de epidemiologische situatie niet. De maatregelen blijven daarom beperkt tot enkel de besmette site. Het geval bewijst wel dat het belangrijk is om alert te blijven voor het virus en bioveilig te werken.

Hoe verhoog je het comfort van je dieren bij hoge temperaturen?

Hitte is nefast voor zowel het welzijn als de productieresultaten van je dieren. Daarom herhalen we graag enkele tips om jouw dieren tijdens warme dagen meer comfort te bezorgen en hopelijk hittestress te vermijden.

Betere relatie tussen verkoper en afnemer van biggen dankzij coaching

De dierenartsen/coaches van DGZ hebben een ruime ervaring en voeren geregeld bedrijfsbezoeken uit op vraag van bedrijfsdierenartsen en veehouders om tweedelijnsondersteuning te bieden om bedrijfsproblemen te beheersen of op te lossen. Met positieve gevolgen voor alle betrokken partijen én met een gunstig effect op het antibioticagebruik. Elke veehouder kan vanaf nu een beroep doen op de nieuwe AB Coaching dienst van DGZ. En dat die coaching tot succes leidt, ondervond de eigenaar van een Oost-Vlaams vermeerderingsbedrijf.

Krijg inzicht in je biestmanagement met nieuwste Veepeilerproject

Nemen jouw biggen wel voldoende biest op? Kom het te weten en neem deel aan een nieuw Veepeilerproject. Want met dit project willen we inzicht krijgen in het biestbeleid en de biestopname bij de biggen op de Vlaamse varkensbedrijven. Als je de vragenlijst invult, ontvangt je bedrijfsdierenarts een gepersonaliseerd staalnamepakket om de biestopname bij de biggen op jouw bedrijf na te gaan.

Update vogelgriep: opheffen beperkingszone Zoutleeuw

Naar aanleiding van een uitbraak met met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 bij een vogelhandelaar in Zoutleeuw, Vlaams-Brabant legde het FAVV op 22 juni 2022 een beperkingszone op. De eindscreening in deze zone heeft een gunstig resultaat gehad, waardoor het FAVV beslist heeft om de zone op te heffen in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 juli. Zo verdwijnt de laatste beperkingszone in ons land en gelden vanaf 22 juli enkel de algemene, landelijke maatregelen. Toch blijven waakzaamheid en een goede bioveiligheid cruciaal, want nieuwe besmettingen zijn niet uitgesloten.

Salmonella Actieplan Pluimvee kreeg update

Het draaiboek Salmonella Actieplan Pluimvee (SAP) geeft een overzicht van de wettelijke aspecten en punten die van belang zijn in de bestrijding van Salmonella op pluimveebedrijven. Het SAP, dat dateerde van 2013, kreeg een update die vanaf nu terug te vinden is op de website van DGZ.

Veescoop geeft inzicht in dierengezondheid

Hoe is het gesteld met de gezondheid van herkauwers, varkens en pluimvee in Vlaanderen? Wat kwam er de eerste 6 maanden van 2022 binnen in de autopsiezaal van DGZ? Wat is de recente evolutie van ziekten bij het Vlaamse vee? Veescoop biedt antwoord op deze vragen met een kort overzicht van mogelijke dreigingen, opvallende bevindingen en trends in de programma’s en ziekten bij herkauwers, varkens en pluimvee.

1 tot 7 van de 323 resultaten