078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Opgelet voor giftige planten

Bij intoxicatie van dieren denkt men vaak aan chemische stoffen zoals sproeimiddelen, rattengif of zware metalen zoals lood en koper. Ook planten kunnen echter een belangrijke bron van vergiftiging zijn. De symptomen zijn heel uiteenlopend en variëren van gastro-intestinale irritatie tot zenuwsymptomen met coma of zelfs acute sterfte, zonder voorafgaande tekenen. Veel is afhankelijk van de soort plant en de hoeveelheid die het dier opnam. Waar kun je op letten en wat kun je doen om vergiftiging te voorkomen?

DGZ Labo lanceert analyses voor EHDV

De zomer is in aantocht en dat betekent een verhoogde kans op de verspreiding van Epizootic Hemorrhagic Disease virus (EHDV) via stekende insecten, zoals knutten. Om dierenartsen te ondersteunen bij de diagnose van deze ziekte, biedt DGZ Labo vanaf nu een PCR- en ELISA-analyse op EHDV aan. In dit nieuwsitem ontdek je meer over deze nieuwe analyses.

Nieuwe inslepen IBR, DGZ waarschuwt: blijf alert over heel Vlaanderen!

De voorbije dagen werden op verschillende plaatsen in Vlaanderen helaas alweer enkele gevallen van IBR gedetecteerd. De oorzaak was telkens gelinkt aan handel in combinatie met een gebrekkige bioveiligheid. We herhalen daarom onze oproep naar de hele Vlaamse rundveesector: blijf alert voor IBR, let op de symptomen en werk bioveilig!

Vaccineren tegen blauwtong serotype 3: derde toestemming voor gebruik

Het FAGG stond vrijdag 7 juni het gebruik toe van Bluevac-3, een derde immunologisch diergeneesmiddel tegen het blauwtongvirus serotype 3. We delen het bericht van het FAGG hierover en benadrukken het belang van de registratie van vaccins door dierenartsen in Sanitel.

Dit zijn de Salmonella-resultaten pluimvee voor 2023

Elk jaar publiceert DGZ de resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen. In 2023 voldeed België aan de vooropgestelde Europese doelstellingen voor Salmonella bij fokpluimvee, vleeskippen en vleeskalkoenen. Dit was niet het geval bij leghennen waar de prevalentie van de te bestrijden serotypes hoger lag dan de doelstellingen. Afgelopen jaar was Salmonella Paratyphi B var. Java het meest voorkomende type bij vleeskippen, bij leghennen bleef Salmonella Enteritidis het belangrijkste serotype. Bij geen enkele toom kalkoenen werd Salmonella gedetecteerd bij de uitgangscontrole. In dit nieuwsitem gaan we dieper in op de resultaten.

Vaccineren tegen blauwtong serotype 3: praktische info van FAVV

Ondertussen heeft het FAGG toestemming verleend voor het gebruik van twee nieuwe vaccins tegen het blauwtongvirus serotype 3, met mogelijk binnenkort ook voor een derde vaccin. Er is echter geen toelating om ze in de handel brengen, verdeling kan dus enkel via de groothandel naar de dierenartsen. Aangezien vaccinatie de beste manier blijft om je dieren te beschermen tegen het virus, is het raadzaam om je dierenarts te vragen een vaccin te bestellen zodat je de kans op besmetting voor kan zijn. Zeker nu de knutten actiever worden. In een nieuwsbericht deelt het FAVV meer info rond het vaccineren van herkauwers tegen het blauwtongvirus serotype 3. Info die we graag met jou delen.

DGZ biedt ondersteuning in de aanpak van PRRSV

PRRSV brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor varkensbedrijven. Een uitbraak van dit virus heeft zeer nadelige gevolgen voor zowel de gezondheid van de varkens als de rendabiliteit van het bedrijf. Daarom is het belangrijk om de PRRSV-status op te volgen, wat perfect kan met de PRRS-Monitors die helpen om een besmetting vroegtijdig op te sporen. Mocht er toch een uitbraak zijn, dan kan je samen met je bedrijfsdierenarts de hulp inschakelen van een dierenarts van DGZ om het probleem in kaart te brengen, de besmetting in te perken en de situatie te stabiliseren. In dit nieuwsitem ontdek je het verhaal van een varkensbedrijf dat te maken kreeg met een PRRSV-uitbraak en hoe DGZ hen ondersteunde.

1 tot 7 van de 525 resultaten