Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Bescherm je dieren tegen parasitaire infecties tijdens het weideseizoen

De mate waarin een weide besmet is met parasieten is onder meer afhankelijk van het weidebeheer, de initiële weidebesmetting maar ook van de weersomstandigheden. Je dieren jaarlijks dezelfde behandeling geven zal dus weinig resultaat leveren. Als je de parasieten succesvol wilt bestrijden, is het absoluut aangeraden om te starten met het in kaart brengen van de besmetting. Op basis van deze resultaten kun je dan de gepaste maatregelen nemen, zodat je dieren beschermd zijn tijdens het nieuwe weideseizoen.

Voorkom besmetting van je dieren na het uitweiden

Het weideseizoen komt stilletjesaan op gang, wat bepaalde risico’s inhoudt voor besmetting van jouw dieren. Gelukkig kan een goede bioveiligheid de insleep en versleping van ziektes zoals IBR en BVD tegengaan. Laat dus je inspanningen voor de bestrijding van deze ziekten niet verloren gaan en beperk de risico’s bij het uitweiden. We geven graag wat tips om op je op weg te helpen.

Update vogelgriepvirus H5: gunstige evolutie maakt gefaseerde versoepeling mogelijk: ophokplicht bij particulieren opgeheven vanaf 6 april

Alhoewel het vogelgriepvirus mogelijk nog steeds in België circuleert, stelt het FAVV momenteel een gunstige evolutie van de sanitaire toestand in ons land vast. Dat maakt dat minister van landbouw Clarinval een plan heeft goedgekeurd om de maatregelen stap voor stap te versoepelen, op voorwaarde dat de situatie in de juiste richting blijft evolueren. De eerste stap is dat het voor particulieren vanaf dinsdag 6 april niet langer verplicht is om hun pluimvee en vogels op te hokken. Als de situatie gunstig blijft, kan in een volgende fase de ophokplicht bij professionele houders opgeheven worden. Dat kan ten vroegste op 20 april.

Directiewijziging DGZ–MCC–VIVEE

Na 12 jaar bij DGZ-Vlaanderen en de laatste 3 jaar bij MCC-Vlaanderen en VIVEE de directierol te hebben vervuld, gaat Denis Volckaert begin april met pensioen. Hij zal in die drievoudige rol worden opgevolgd door Benedikt Sas, die momenteel professor is aan de faculteit biowetenschappen van UGent en tevens Manager van het expertisecentrum Food2Know.

ROADMAP: Living Labs succesvol afgerond, tijd voor actie

Na de kick-off meeting van het ROADMAP-project in oktober 2020 zaten DGZ en ILVO niet stil en gingen onmiddellijk over naar de organisatie van de Living Labs (4 voor de varkenssector en 4 voor de vleeskalversector). Nu de verschillende stakeholders tijdens deze Living Labs enkele kritieke punten hebben kunnen definiëren, sluiten we ze af en is het tijd voor actie in de Action Labs.

Neem je stalklimaat onder de loep: ga aan de slag met de brochure en doe de stalklimaat-check

Een stalklimaat is heel belangrijk op een varkensbedrijf. Maar hoe weet je nu hoe optimaal het klimaat in jouw stal(len) is? Met de adviezen die tijdens het project ‘Monitoren en optimaliseren van het klimaat in varkensstallen’ verzameld werden, kun je zelf een eerste check uitvoeren. Doe de stalklimaat-check en ga aan de slag met de brochure waarin je alle adviezen en heel wat tips vindt.

Nieuwe casussen op de blog ‘Gezonde Dieren’ voor dierenartsen

De voorbije weken onderwierpen onze diagnostici opnieuw honderden landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren aan een grondig pathologisch onderzoek. Op onze blog Gezonde Dieren vind je enkele opmerkelijke vaststellingen.

1 tot 7 van de 136 resultaten