078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Dit weekend onderhoudswerken aan ICT-infrastructuur: DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar

Dit weekend voeren we onderhoudswerken uit om onze ICT-infrastructuur te verbeteren. Hierdoor zal DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Blijf alert voor IBR

Begin deze week werd op een rundveebedrijf in de provincie West-Vlaanderen een klinische haard van IBR gedetecteerd. Het FAVV heeft de contactbedrijven op de hoogte gebracht. In samenspraak met DGZ worden op alle betrokken bedrijven verdere maatregelen genomen in het kader van een “verhoogd risico” voor IBR. Het is uiterst belangrijk dat elke veehouder en elke dierenarts blijvend waakzaam is voor klinische symptomen die kunnen wijzen op IBR.

Blauwtong bij schapen in Nederland hoogstwaarschijnlijk serotype 3

Een actueel overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toont dat er momenteel al op 33 bedrijven officieel blauwtong (BTV) werd geconstateerd. Het blijkt om een besmetting met serotype 3 te gaan, een type waarvoor op dit moment (nog) geen vaccinatie mogelijk is. Vanuit België, dat vrij is sinds juni 2023, kunnen bedrijven dieren naar alle andere lidstaten verzenden zonder bijkomende voorwaarden in verband met BTV. Als er echter dieren naar ons land komen van lidstaten die niet vrij zijn van BTV - zoals Nederland vanaf nu - moeten die voldoen aan de algemene regels. We geven een overzicht.

Maak kennis met DGZ Rund op onze webinar op dinsdag 19 september

Wellicht heb je al gehoord over het gemak van onze app DGZ Rund voor je registraties. Misschien ben je nog niet helemaal overtuigd of heb je er nog vragen over? Neem dan deel aan onze webinar op dinsdag 19 september 2023 en ervaar zelf hoe registreren een fluitje van een cent wordt dankzij de app.

Blauwtong bij schapen vastgesteld in Nederland

Op 6 september 2023 meldde de Nederlandse Rijksoverheid dat er blauwtong werd vastgesteld op vier schapenhouderijen in Noord-Holland en Utrecht. Het is sinds 2009 geleden dat de ziekte voorkwam in Nederland. De besmette bedrijven zijn tijdelijk geblokkeerd door de Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA). Schapen zijn het meest gevoelig voor besmetting met blauwtong maar ook andere herkauwers kunnen besmet raken. In ons land geldt nog steeds een procedure voor verdenking.

Optimaliseer de gezondheid van je dieren én je bedrijf met behulp van Veepeiler Varken

Hoe proper is jouw stal écht? Nemen je biggen voldoende biest op of hoe weet je wanneer je biggen besmet kunnen worden met PRRSV? Krijg antwoord op deze vragen samen met meer inzicht in de gezondheidsstatus van je varkensbedrijf. Hoe? Neem samen met je bedrijfsdierenarts deel aan één van onze Veepeilerprojecten die we hier voorstellen.

DGZ-monitoring van de varkensgezondheid in 2022: wat zijn de belangrijkste vaststellingen?

DGZ monitort continu de gezondheidssituatie van de veestapel in Vlaanderen. Dit met financiële steun van het FAVV. Jaarlijks worden de analyses die DGZ en andere erkende labo's in dit verband uitvoeren en de resultaten hiervan gebundeld. Zo wordt de gezondheidssituatie op het vlak van bestaande, opduikende en opnieuw opduikende besmettelijke ziekten van het afgelopen kalenderjaar geschetst. Tegelijk wordt de evolutie ten opzichte van de voorgaande jaren bekeken. Wat zijn de belangrijkste vaststellingen voor wat betreft de varkensgezondheid in 2022?

1 tot 7 van de 410 resultaten