078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het Begrotingsfonds, beter bekend als het "Sanitair fonds" of kortweg “Het Fonds”, biedt financiële ondersteuning aan de houder voor sanitaire maatregelen en -initiatieven die worden genomen om bepaalde dierziekten die een belangrijke economische impact kunnen hebben op de landbouwsector, maar ook op de gezondheid en het welzijn van productiedieren, te voorkomen en te bestrijden. Het komt onder meer tussenbeide om de waarde van de dieren in geval van verplichte slachting of ruiming te compenseren, voorziet in een tussenkomst in de verplichte dierenartsenbezoeken en in de kosten van monsternemingen en analyses, en financiert onderzoeksprogramma's.

Harmonisering met nieuwe aanmaningsprocedure

De FOD VVVL stelt alles in het werk voor de goede opvolging van de inningen. Deze opvolging evolueert en om de inningsprocedures te vereenvoudigen en te verduidelijken, werd besloten ze tussen alle sectoren te harmoniseren. De koninklijke besluiten die deze harmonisering vastleggen, zijn in werking getreden op 1 april 2023. De FOD VVVL vestigt daarom de aandacht op de nieuwe aanmaningsprocedure die vanaf de inningscampagne 2023 zal worden toegepast. In geval van niet-betaling of gedeeltelijke betaling worden de aanmaningskosten vastgesteld op 50 euro en toegevoegd aan het verschuldigde bedrag. Indien een tweede herinnering moet worden verstuurd, is een verhoging van 20% van het factuurbedrag voorzien met een minimum van 50 euro.

    

Verzendingdata van de facturen:
  • Sector schapen, geiten, herten: begin juni 2023
  • Sector pluimvee: eind juni 2023
  • Sector runderen: eind oktober 2023
  • Sector varkens: eind november 2023

 

Hoe worden de bijdragen berekend voor de sector kleine herkauwers en de sector pluimvee?
   
Sector kleine herkauwers

De bijdrage is verschuldigd voor elk beslag met schapen, geiten en herten dat bestaat uit minimaal 6 vrouwelijke dieren van meer dan 6 maanden oud. Het bedrag wordt berekend op basis van de samenstelling van het beslag dat opgegeven werd in de 15 decembertelling van 2022.

   
Sector pluimvee

Het bedrag van de bijdrage wordt berekend op basis van de capaciteit en type van activiteit dat in SANITEL geregistreerd staat.

Ter herinnering: alle schakels van de pluimveesector betalen een bijdrage: beslagen met meer dan 200 dieren, maar ook de pluimveeslachterijen, eierpakstations, producenten van mengvoeders voor pluimvee,….

Als gevolg van de voortdurende vogelgriepuitbraken sinds het najaar van 2020, zijn de reserves van het deelfonds pluimvee sterk geslonken. Er wordt overwogen om, net als na de zware vogelgriep epidemie van 2003, de verplichte bijdragen in 2023 te verdubbelen teneinde deze reserve weer op peil te brengen. Indien het juridisch haalbaar is, zal er later dit jaar nog een aanvullende bijdrage gefactureerd worden via een bijkomend koninklijk besluit.

   
Sector runderen

De verplichte bijdragen worden berekend in functie van:

  • het sanitaire risico verbonden aan het beslag;
  • het aantal en de leeftijd van de dieren die geboren, gehouden en toegevoegd werden aan het beslag tijdens de referentieperiode.

De bijdragen worden berekend op basis van de gegevens geregistreerd in SANITEL voor de referentieperiode die loopt van 01/09/2022 tot 31/08/2023.

    
Sector varkens

De verplichte bijdragen worden berekend in functie van:

  • de capaciteit van het beslag: aantal fokvarkensplaatsen en het aantal vleesvarkensplaatsen;
  • het open of gesloten karakter (een 1-1 relatie wordt beschouwd als een gesloten karakter) van deze plaatsen.

De bijdragen worden berekend op basis van de gegevens geregistreerd in SANITEL voor de referentieperiode die loopt van 01/07/2022 tot 30/06/2023.

   

Stopzetting activiteiten

De FOD vestigt de aandacht van veehouders die hun activiteiten willen stopzetten op het belang om hun situatie bij DGZ te regulariseren vóór:

  • de datum van facturering voor de sector schapen-geiten-herten en pluimvee;
  • het einde van de referentieperiode voor de rundveesector (01/09/2022 tot 31/08/2023) en de varkenssectorMet ingang van dit jaar werden de inningsprocedures voor alle sectoren (runderen, varkens, schapen, geiten en herten, pluimvee en zuivel), geharmoniseerd (01/07/2022 tot 30/06/2023).

 

Indienen van bezwaarschriften

Bij betwisting van de factuur, kun je een bezwaarschrift indienen bij de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu binnen de 30 dagen na de datum van die factuur (de datum op de poststempel wordt in aanmerking genomen). Dit kan ofwel via post of e-mail.

De termijn van 30 dagen voor het indienen van een bezwaarschrift wordt strikt gehandhaafd om een snelle afhandeling van de dossiers te garanderen.

 

Bijkomende informatie

 

Bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu