078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wat betekent deze versoepeling?

  • Buiten de hoogrisico-zones met veel wilde watervogels (de zgn. gevoelige natuurgebieden terug te vinden op de FAVV-website):
    • Voor geregistreerde houderijen is het niet meer verplicht om hun pluimvee en vogels op te hokken of onder netten te houden.
    • Voor particuliere en professionele houders is het niet meer verplicht om pluimvee en vogels binnen of onder netten te drenken en kan er voor het drenken opnieuw oppervlaktewater worden gebruikt.

 

  • De andere preventieve maatregelen blijven nog wel behouden, onder meer:
    • Alle pluimvee en vogels moeten nog steeds binnen of onder netten worden gevoederd.
    • Op geregistreerde houderijen blijft het verhoogd toezicht (insturen van monsters aan DGZ/ARSIA bij legdaling, verhoogde sterfte, verminderde voeder- en waterconsumptie) onverminderd van kracht.
    • Voor slachtpluimvee blijft de uitlaadregeling onveranderd

Blijf voorzichtig!

Hoewel het vogelgriepvirus ook in België blijft circuleren en er bij sommige vogelsoorten (o.a. kokmeeuwen en roofvogels) nog een hoge sterfte wordt vastgesteld, is de vogelgriepsituatie in ons land verbeterd. De laatste uitbraak op een commercieel bedrijf dateert van eind februari 2023, waarbij de zones eind maart werden opgeheven. De laatste besmetting bij hobbypluimvee dateert van midden april.

Het is de verwachting dat de relatief gunstige situatie bij wilde vogels tijdens de komende zomermaanden zal aanhouden. Toch is het nog steeds mogelijk dat het virus geïntroduceerd wordt. Blijf daarom constant de bioveiligheidsmaatregelen op je bedrijf strikt toepassen.

De World Organisation for Animal Health keurde op 30 mei de zelfverklaring over de ziektevrije status voor hoogpathogene aviaire influenza bij pluimvee goed. Dit betekent dat België sinds 24 maart 2023 officieel vrij is voor HPAI. Hierdoor is het mogelijk dat embargo’s worden opgeheven en onze export zich herstelt.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking van vogelgriep.

Lees meer:

 

Bron: FAVV