België versterkt IBR-aanpak met nieuwe regelgeving voor vaccinatie en handel
Het nieuwe ministeriële besluit (MB) over Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) werd op 20 mei 2025 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit betekent dat vanaf die datum twee nieuwe maatregelen van kracht zijn: uitstel van het vaccinatieverbod en een handelsverbod voor beslagen met het IBR-statuut besmet of geschorst. Een woordje uitleg.
De twee maatregelen die zijn vastgelegd in de ministeriële beslissing van 20 mei 2025 zijn:
- Een uitstel van het vaccinatieverbod.
Dit besluit verlengt de mogelijkheid tot vaccinatie tot 1 november 2025. Minister Clarinval heeft echter al aangegeven verder te willen uitstellen tot 1 november 2027 om veehouders meer tijd te geven om de laatste besmettingen op te sporen en aan te pakken, zodat we tegen dan écht naar een volledig IBR-vrije situatie kunnen evolueren.
Let wel:
- op beslagen die tot haard verklaard werden is vaccinatie verplicht,
- op beslagen met een statuut ‘besmet’ blijft vaccinatie toegelaten.
- op beslagen met een statuut ‘vrij’ of ‘gE NEG in transitie’ blijft vaccinatie verboden.
- Melding van vaccinatie is en blijft wettelijk verplicht.
- Elke handel van runderen uit een inrichting, waartoe een beslag met een statuut "besmet" of “geschorst” behoort, is verboden.
Alle runderen, inclusief kalveren, afkomstig van dit type beslagen mogen uitsluitend afgevoerd worden naar een door het FAVV aangeduid slachthuis en dit onder verzegeld transport. Dit betekent dus dat kalveren niet (meer) naar de kalvermesterij kunnen.
Waarom een IBR-programma?
Aangezien de Europese Commissie in 2014 het Belgisch IBR-bestrijdingsprogramma de status ‘officieel goedgekeurd programma’ verleende, kan ons land aanvullende garanties rond IBR vragen voor runderen die vanuit andere lidstaten of gebieden met een lagere status worden binnengebracht. Zolang wij echter zelf niet IBR-vrij zijn, moeten ook wij aanvullende garanties leveren om dieren binnen de EU te verhandelen naar andere lidstaten of regio’s met een ziektevrije status. Vandaar de doelstelling van het IBR-bestrijdingsprogramma: door IBR helemaal uit te roeien en op nationaal niveau de ziektevrije status te bereiken, zullen wij geen aanvullende garanties meer moeten leveren.
Meer info
Bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu