Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'
Op woensdagvoormiddagen is DGZ Torhout enkel bereikbaar via de Noordlaan (wegens markt)

De wachttijden op onze Helpdesk lopen momenteel hoog op. Stuur bij voorkeur een email die we zo spoedig mogelijk beantwoorden. Dank voor uw begrip. 

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier


Kalveren die onvoldoende antistoffen uit biest opnemen zijn vaker ziek - met behandelingskosten en verhoogd antibioticumgebruik tot gevolg – en lopen dubbel zoveel risico op sterfte. Het hoeft dus geen betoog dat biestmanagement belangrijk is. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw biestmanagement succesvol is? 

We helpen jou op weg met een aantal tips
  • melk de koe binnen het uur na de geboorte van het kalf,
  • geef het kalf binnen de 2 uur na de geboorte minstens 2 liter biest. De totaal te geven hoeveelheid biest hangt af van de kwaliteit ervan en het gewicht van het kalf,
  • geef bij voorkeur biest van het eigen moederdier, zo vermijd je kruisbesmetting,
  • controleer de kwaliteit (hoeveelheid antistoffen) van alle biest met een biestmeter of Brix-refractometer,
  • controleer bij de kalveren de opname van antistoffen in het bloed. Met de ‘biestcheck’ biedt DGZ een pakket aan dat elektroforese combineert met een totaal eiwit-bepaling. Bespreek dit met jouw bedrijfsdierenarts,
  • leg ongebruikte verse biest binnen de twee uur in de koelkast (maximum 4°C) of in de diepvries als je deze langer wil bewaren. Dit is essentieel om groei van bacteriën tegen te gaan.

Vragen?

Met vragen over biestmanagement kun je terecht bij jouw bedrijfsdierenarts of bij DGZ op tel. 078 05 05 23 of e-mail helpdesk@dgz.be.