078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Conform het koninklijk besluit van 18 juni 20141 moest de eerste risico-enquête tegen 1 oktober 2021 zijn afgerond. Op de bedrijven die de risico-enquête nog niet (correct) hebben laten uitvoeren zal het FAVV vanaf 12 september de volgende maatregelen toepassen:

  • elk vervoer van varkens en varkenssperma naar het bedrijf is verboden,
  • de varkens van het bedrijf mogen alleen naar het slachthuis worden vervoerd, met speciale toelating van het Agentschap,
  • elke vorm van buitenbeloop is verboden.

 

Liet je de risico-enquête nog niet uitvoeren, contacteer dan je bedrijfsdierenarts zodat hij dit nog vóór maandag 12 september kan doen.

Liet je de risico-enquête wel al uitvoeren, denk er dan aan om tijdig contact op te nemen met je bedrijfsdierenarts om de volgende risico-enquête binnen de vooropgestelde tijd te laten uitvoeren. De enquête moet jaarlijks worden uitgevoerd met een minimum van 10 maanden en een maximum van 14 maanden tussen 2 opeenvolgende enquêtes. Enkel houders van gezelschapsvarkens worden vrijgesteld van deze verplichting.

 

De risico-enquête wordt uitgevoerd met behulp van de FarmFit-applicatie van DGZ en ARSIA. Dierenartsen kunnen de handleiding voor het gebruik van de applicatie terugvinden op de website van FarmFit. De instructies betreffende het uitvoeren van de risico-enquête en het opstellen van het actieplan kunnen worden teruggevonden in de omzendbrief met de instructies voor de bedrijfsdierenartsen over de risico-enquête voor varkensbedrijven.

Bovendien ondersteunt DGZ de bedrijfsdierenartsen zodat ze de correcte termijnen voor het uitvoeren van de enquête op de bedrijven van hun klanten in beeld hebben. Dit doen we door binnenkort op de werklijsten die de dierenartsen vandaag al ontvangen, de periode waarbinnen de nieuwe enquête ingevuld moet worden, duidelijk te vermelden.

 

Bron: FAVV

Belang van de enquête en een actieplan

De beste manier om je bedrijf te beschermen tegen insleep van ziekten is ervoor zorgen dat het niveau van je bioveiligheid hoog is. Afrikaanse varkenspest (AVP) verspreidt zich op dit moment in Europa. Het is van het grootste belang dat we voorkomen dat deze ziekte opnieuw in ons land wordt geïntroduceerd. Daarom is het zo belangrijk dat varkensbedrijven hun bioveiligheidsniveau kunnen beoordelen aan de hand van de enquête. Want zo kom je te weten welke (extra) maatregelen je kunt nemen om je bedrijf maximaal te beschermen tegen insleep.

------------------------------------------------------
1 Koninklijk besluit van 18 juni 2014 houdende maatregelen ter voorkoming van aangifteplichtige varkensziekten.