078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Zeugen in optimale conditie presteren beter. Een ideaal gewicht, spek- en spierdikte zijn essentieel voor een goed geboortegewicht en een optimale lactatie. Dit resulteert dan ook in betere resultaten bij de biggen. Bij zeugen in suboptimale conditie zien we naast een mindere productie ook meer schouderletsels en beenwerkproblemen. Dergelijke zeugen worden vaak vroegtijdig afgevoerd. Daarnaast springen zeugen in goede conditie efficiënter met hun voeder om, in huidige tijden niet onbelangrijk! 

   

Wat houdt dit project in?

Dit project zal onderzoeken wat de ideale manier en de optimale tijdstippen zijn om de conditie van zeugen op een bedrijf te meten. Daarnaast zal ook onderzocht worden hoe de conditie van zeugen evolueert tijdens hun levensduur hoe dit kan bijgestuurd worden via het voedermanagement.

Wanneer je deelneemt, wordt éénmalig de conditie bepaald van een representatief aantal zeugen (van verschillende drachtstadia) met verschillende methodes. Voor wie meer wil, is er de mogelijkheid om een aantal zeugen te laten opvolgen vanaf de eerste inseminatie tot het moment van afvoeren. Er wordt ook een inschatting gemaakt van het verband tussen de conditiemetingen enerzijds en de technische resultaten en het voerverbruik anderzijds. Indien mogelijk geven we advies over hoe je de conditie van je zeugen kan bijsturen via voedermanagement. Dit gebeurt in overleg met de veevoederfirma, de bedrijfsdierenarts en eventueel andere adviseurs. Hiervoor is het noodzakelijk dat je de technische resultaten en alle info rond voerverbruik, voersysteem,… deelt.

Deelname aan het project is gratis.

   

Is dit onderzoeksproject iets voor jou en wil je deelnemen of meer info?

Stuur dan een mailtje naar info.varkenshouderij@inagro.be of neem een kijkje op de Inagro-website:

   

Dit project wordt gefinancierd door VLAIO, Agentschap voor Innoveren en Ondernemen en wordt uitgevoerd door Inagro, ILVO en UGent (Faculteit Diergeneeskunde).