Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het zwoegerziektevirus was het eerste lentivirus dat ontdekt werd in de jaren ’50 in IJsland. De officiële (Ijslandse) naam is dan ook: Maedi-Visna. Maedi betekent “benauwdheid” en verwijst naar de ademhalingsproblemen die het virus veroorzaakt, Visna betekent “wegkwijnen” en verwijst eerder naar de hersenvorm van de ziekte. Pas een hele tijd later, ergens in de jaren ’80, werd het CAE virus voor het eerst ontdekt bij geiten.

CAE staat voor capriene arthritis encephalitis en die naam geeft al meteen de belangrijkste symptomen bij geiten weer: gewrichtsontstekingen en hersenontsteking.

Waar men vroeger dacht dat CAE enkel bij geiten voorkwam en zwoegerziekte enkel bij schapen, weten we nu dat beide virussen bij beide diersoorten kunnen voorkomen. Schapen met zwoegerziekten kunnen ook geiten besmetten en omgekeerd kunnen geiten met CAE ook schapen besmetten. Wie beide diersoorten houdt en de problemen onder controle wil krijgen/houden zal dus zowel bij de schapen als bij de geiten actie moeten ondernemen.

   

Symptomen en preventie

Omdat er tot op vandaag geen vaccin bestaat wat preventief ingezet kan worden ter bestrijding van Lentivirussen, is een vroege detectie en het afvoeren van besmette dieren uit de kudde heel belangrijk om problemen te vermijden. Voorkomen is immer altijd beter dan genezen (en genezen is in dit geval zelfs onmogelijk).

Waar moet je op letten en wat kan je preventief doen? Lees de antwoorden in het artikel dat DGZ dierenarts Eva Van Mael erover schreef in de meest recente nieuwsbrief van het demonstratieproject Ziekten van A(bortus) tot Z(woegerziekte).