078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

AB Coaching®: bedrijven coachen met focus op dierziektepreventie en met het oog op verantwoord antibioticagebruik. “Deze nieuwe dienst, ontwikkeld in nauwe samenwerking met ARSIA, sluit volledig aan bij de kerntaken van DGZ en ARSIA. Als dé partner bij uitstek voor veehouder en dierenarts is het één van de belangrijkste doelstellingen van DGZ en ARSIA om de diergeneeskunde verder te richten op preventie. Deze doelstelling staat dan ook voorop in de meerjarenbeleidsplannen van beide organisaties”, aldus Benedikt Sas, directeur DGZ-MCC-Vivee.

AB Coaching® door DGZ, dat is evident!

DGZ is een onpartijdige organisatie zonder commerciële belangen. Vanuit deze unieke positie, is DGZ dé partij bij uitstek om de AB coaching® uit te voeren. Daarnaast vervullen we de brugfunctie tussen zowel veehouder en dierenarts als tussen sector en overheid. Ook in die hoedanigheid is DGZ de meest aangewezen partij om als contactpunt op te treden ter ondersteuning van het terrein. Vanuit onze missie hebben wij een ruime ervaring in het begeleiden en coachen van bedrijven met als doel een rationeler antibioticagebruik, een betere bioveiligheid en een effectieve beheersing van ziekteproblemen door vroege detectie van signalen waardoor ook het dierenwelzijn toeneemt.

De dierenartsen/coaches van DGZ hebben een ruime ervaring en voeren reeds bedrijfsbezoeken uit op vraag van de bedrijfsdierenartsen en de veehouders om als tweede lijn ondersteuning te bieden om de bedrijfsproblemen te beheersen of op te lossen. Onze dierenartsen hebben dan ook een uitgebreide expertise in het begeleiden van bedrijven over de verschillende diersoorten heen. Ze kennen de historiek van vele bedrijven en bouwen continu aan een vertrouwensrelatie met veehouders en dierenartsen.

Onze engagementen binnen het antibiotica convenant

Dankzij de inspanningen van de sector en de coördinatie van AMCRA zijn er al heel wat stappen gezet en is het totaal antibioticagebruik en het gebruik van kritisch belangrijke antibiotica tussen 2011 en 2020 sterk gereduceerd in de veehouderij. Om de doelstellingen van het tweede convenant tegen 2024 te behalen is het belangrijk dat we ons richten op de individuele bedrijven. En dat we hen ondersteunen om de noodzakelijke inspanningen te leveren om het antibioticagebruik op het eigen bedrijf en daardoor bij uitbreiding voor de hele sector te reduceren.

Als DGZ ondertekenden we zowel het AB convenant 2016-2020 als het nieuwe convenant 2021-2024. Als partner in het convenant werken we dan ook al geruime tijd aan verschillende maatregelen om de doelstellingen binnen het antibioticabeleid te bereiken. Zo ontwikkelden we de FarmFit applicatie, die we in mei 2021 lanceerden. Dit is een applicatie waarmee we ondersteunen om een solide en objectieve risicoanalyse uit te voeren, actieplannen op te stellen en deze op regelmatige basis op te volgen en bij te sturen. Door gebruik te maken van FarmFit kan ook de AB Coaching® op een digitale,  mobiele, uniforme en uiterst efficiënte manier gebeuren, met een minimum aan administratie. Hiermee ondersteunen we veehouder en dierenarts en geven we ook invulling aan de doelstelling ‘Ieder bedrijf een plan’ binnen het convenant.

Met onze AB Coaching® willen we verder invulling geven aan de engagementen die we zijn aangegaan binnen het antibiotica convenant, vanuit onze missie en onze eigenheid als organisatie. Samen met de veehouders en hun dierenartsen willen we zo streven naar een optimale veehouderij met gezonde dieren én goede economische resultaten.

Waarom verantwoord omgaan met antibiotica?

Door bedrijven te begeleiden naar een meer verantwoord antibioticagebruik zetten we maximaal in op een betere dierengezondheid op bedrijfsniveau. AB Coaching® door DGZ focust op maatregelen ter preventie van dierziekten zoals bioveiligheid, huisvesting, klimaat, voeding en (auto)vaccinatie met als doel de dierengezondheid te optimaliseren en het antibioticagebruik tot een minimum te beperken. Hierdoor blijven antibiotica beschikbaar voor die gevallen waarbij het echt noodzakelijk is en vermijden we dat het dierenwelzijn in het gedrang komt. Dit sluit ook aan bij de campagne van HealthforAnimals: ‘As little as possible, as much as needed’, een principe dat ook onderschreven wordt door EPRUMA (The European Platform for the Responsible Using of Medicines in Animals). Het inzetten op verantwoord, zo beperkt mogelijk gebruik heeft als uiteindelijk doel om te vermijden dat bepaalde behandelingen onmogelijk worden door een gebrek aan werkzame antibiotica als gevolg van resistentie, met alle nefaste gevolgen voor de dierengezondheid vandien.

Wat biedt de AB Coaching®?

De veehouder mag van de AB Coaching® een op maat gemaakt traject verwachten, waarbij de coach het bedrijf begeleidt naar een hogere gezondheids- en bioveiligheidsstatus. Het doel is om als team - ook samen met de bedrijfsdierenarts - te komen tot een rationeel antibioticagebruik en optimale dierprestaties met constante aandacht voor het welzijn van het dier. Uniek aan de AB Coaching® is dat de noden, de wensen en de mogelijkheden van de veehouder, zijn bedrijf en zijn dieren centraal staan. “Want ieder bedrijf is uniek, iedere veehouder en iedere dierenarts heeft zijn eigen voorkeuren in de organisatie van zijn werk, en coaching is per definitie mensenwerk. Dus ook ieder traject zal uniek zijn. DGZ biedt de AB Coaching® aan, aan elk bedrijf dat wil begeleid worden, zelfs als er geen directe nood is tot antibioticareductie. Want ook dan kan de coaching verhelderende inzichten bieden,” aldus Evelyne De Graef, manager bij DGZ.

De AB Coaching® start met een kennismakingsgesprek met de veehouder en de bedrijfsdierenarts waarbij de verwachtingen en de doelstellingen in beeld worden gebracht en het antibioticagebruik op het bedrijf wordt geëvalueerd. Op basis daarvan stippelt de coach een traject op maat uit. Bij een volgend bezoek wordt het bedrijfsmanagement in kaart gebracht waarbij in samenspraak een bedrijfsspecifiek en haalbaar actieplan wordt opgesteld naar een meer verantwoord antibioticagebruik. Het vervolgtraject zal afhangen van de noden en wensen van de veehouder en zijn bedrijfsdierenarts. Dankzij FarmFit kan deze opvolging op een digitale en uiterst efficiënte manier gebeuren met een minimum aan administratie. Het uiteindelijke doel van AB Coaching® is om de veehouder en zijn bedrijfsdierenarts een manier van werken aan te reiken die handvaten biedt waar ze blijvend mee aan de slag kunnen.

DGZ doet dit niet alleen

Net als FarmFit ontwikkelde DGZ de AB Coaching® samen met haar Waalse zusterorganisatie ARSIA, die de AB Coaching® in Wallonië zal lanceren op de landbouwbeurs in Libramont.

DGZ werkte voor de ontwikkeling van AB Coaching® ook nauw samen met andere betrokken partijen binnen het antibiotica convenant. Herman Claeys, Diensthoofd-coördinator dier- en plantgezondheid FOD Volksgezondheid en tevens coördinator van de Dierlijke pijler binnen het Nationaal Actieplan (NAP) AMR en Fabiana Dal Pozzo, coördinator AMCRA, zijn overtuigd van het belang van deze gezamenlijke aanpak. Want samen kom je verder.

Herman Claeys:

“De gecoördineerde aanpak van het Belgisch nationaal actieplan “One Health” voor de bestrijding van antimicrobiële resistentie (NAP AMR) in de veehouderij is een sterk verhaal waarin we mekaar motiveren en verder uitdagen. Makkelijk bestaat niet. Moeilijk gaat beter als je de inspanning deelt. Ook het nieuwe NAP AMR houdt vele uitdagingen in en zal de diergezondheid, en met uitbreiding de economische weerbaarheid van de veehouderij, ondersteunen. De COVID-crisis heeft aangetoond hoe snel verschillende aspecten mekaar beïnvloeden. Diergezondheid is innig verbonden met menselijke gezondheid, plantgezondheid en de gezondheid van het leefmilieu dat ons omringt. Iedere sector heeft zijn eigen verantwoordelijkheid binnen zijn activiteiten. Ook de veehouderij draagt hierin bij en zal, als exporterende sector, terrein kunnen winnen door deze inspanningen in de verf te zetten. Het AB Coaching® initiatief van DGZ en ARSIA zal dit verhaal mee ontwikkelen. Een coach dient een breed inzicht in de sector te hebben, degelijk gevormd en onpartijdig te zijn, en geen andere belangen te dienen dan de diergezondheid. DGZ en ARSIA hebben zeker de juiste mensen in huis om samen met de veehouder en de bedrijfsdierenarts het antibioticagebruik in de juiste richting te sturen.”

   

Fabiana Dal Pozzo:

“AMCRA verwelkomt het initiatief van DGZ om veehouders te ondersteunen via een individueel coachingtraject op basis van het resultaat van het antibioticagebruik in het benchmarkrapport. Dit laatste geeft informatie over het kwantitatief en kwalitatief gebruik van antibiotica per diercategorie aanwezig op een bedrijf en het is het vertrekpunt van een constructieve en gezamenlijke dialoog tussen de veehouder en de bedrijfsdierenarts. Aan die dialoog zal ook de antibiotica coach actief deelnemen om handvaten aan te reiken waarmee de veehouder en zijn bedrijfsdierenarts blijvend aan de slag kunnen. Op deze manier zal de AB Coaching® bijdragen aan een verantwoord gebruik van antibiotica op individueel bedrijfsniveau.”

   

Doe een beroep op AB Coaching van DGZ en haal vandaag nog meer uit je bedrijf met minder antibiotica.

Meer weten?

Kom langs op onze stand 5322 in hal 5 tijdens de Agridagen. En breng gerust je antibioticarapport mee.
Of neem contact op met DGZ via mail naar helpdesk@dgz.be of bel 078 05 05 23.