078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Sinds 2008 is de verantwoordelijke van elk commercieel pluimveebedrijf, ongeacht het aantal dieren, verplicht om samen met zijn/haar (bedrijfs)dierenarts een risico-enquête uit te voeren over de insleep van aangifteplichtige pluimveeziekten*. Tot en met vorig jaar gebeurde dit met een papieren versie opgesteld door het FAVV waarvan je de ingevulde versie aan de LCE’s van het FAVV moest bezorgen.

Vanaf 1 december 2023 verloopt de enquête digitaal en gebruikt de dierenarts hiervoor de module ‘Bioveiligheidsaudit’, die gekoppeld werd aan het FarmFit platform. FarmFit is beschikbaar op computer, tablet en smartphone. Het is ten zeerste aanbevolen om na het invullen van deze enquête een actieplan op te stellen. Want door deze actiepunten op te volgen, tillen veehouder en dierenarts de bioveiligheid van het bedrijf naar een hoger niveau.

Webinar digitale risico-enquête

Op donderdagochtend 30 november van 8.30 tot 9.30 uur organiseert DGZ een webinar waarbij we pluimveedierenartsen wegwijs maken in de nieuwe digitale enquête via FarmFit. Schrijf je in via deze inschrijflink. Ook ARSIA organiseert die dag een webinar hierover, deze kun je ’s avonds volgen van 20.30 tot 21.30 uur. Voor dit webinar schrijf je in via de ARSIA-website.

Ben je nog geen FarmFit-gebruiker?

Als je je registreert voor het FarmFit platform krijg je als dierenarts alle ingrediënten om samen met je klanten-veehouders een vlotte bedrijfsmonitoring te realiseren, met gezonde dieren en een meer rendabel bedrijf als resultaat. Automatisch krijg je hiermee ook toegang tot de niet-betalende module Bioveiligheidsaudit. Je kunt er ook voor kiezen om alleen voor de module Bioveiligheidsaudit een account aan te vragen. Alle info over dit platform vind je op de FarmFit-website.

Risico-enquête afgestemd op type bedrijf

Er bestaan 3 enquêtes. Welke de dierenarts dient in te vullen, hangt af van de capaciteit en het type van het pluimveebedrijf:

  • Leg- en vermeerderingsbedrijven (consumptie- of broedeieren) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de checklist voor legkippen in (Biocheck.UGent vragenlijst).
  • Braadkippenbedrijven, vleeskalkoenen (opfokleg en opfokvermeerdering-) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de vragenlijst voor vleeskippen in (Biocheck.UGent vragenlijst).
  • Commerciële pluimveehouders met minder dan 200 stuks pluimvee vullen de beperkte vragenlijst omtrent wettelijke verplichtingen in.

Door de enquête in te vullen in FarmFit, worden de nodige gegevens automatisch aan het FAVV bezorgd. Jij noch de dierenarts moeten hiervoor dus nog extra acties ondernemen. FarmFit zorgt er bovendien voor dat de (bedrijfs)dierenarts achteraf gemakkelijk de gegevens en actiepunten samen met de veehouder kan raadplegen en opvolgen.

Elk bedrijf moet deze risico-enquête een eerste keer uitgevoerd hebben tegen uiterlijk 31 januari 2024 en daarna jaarlijks herhalen.

Neem als veehouder alvast contact op met jouw (bedrijfs)dierenarts om de risico-enquête op jouw bedrijf te laten uitvoeren. Vanaf 1 december 2023 is de nieuwe digitale enquête voor jullie beschikbaar op het FarmFit platform.

    

Meer info vind je op farmfit.be/bioveiligheidsaudit en www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/enquete.asp.

* Deze wettelijke verplichting is opgenomen in het koninklijk besluit van 5 mei 2008 betreffende de bestrijding van aviaire influenza, artikel 3/3