078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

In een vorige nieuwsbrief lieten we weten dat de enquête vanaf dit jaar niet meer op papier maar digitaal verloopt. Je dierenarts gebruikt daarvoor de module ‘Bioveiligheidsaudit’, die gekoppeld werd aan het FarmFit platform. Een extra voordeel van dit platform is dat het een uiterst vlotte bedrijfsmonitoring mogelijk maakt. Alle actiepunten die jullie samen afspreken kan je dierenarts in FarmFit noteren en met jou delen. Op die manier kunnen jullie ze heel makkelijk opvolgen bij een volgend bedrijfsbezoek.

De risico-enquête voor pluimvee bestaat in 3 versies, afgestemd op de capaciteit en het type van het pluimveebedrijf:

  • Leg- en vermeerderingsbedrijven (consumptie- of broedeieren) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de checklist voor legkippen in (Biocheck.UGent vragenlijst).
  • Braadkippenbedrijven, vleeskalkoenen (opfokleg en opfokvermeerdering) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de vragenlijst voor vleeskippen in (Biocheck.UGent vragenlijst).
  • Commerciële pluimveehouders met minder dan 200 stuks pluimvee vullen de beperkte vragenlijst omtrent wettelijke verplichtingen in.

Door de enquête in te vullen in FarmFit, worden de nodige gegevens automatisch aan het FAVV bezorgd. Jij noch je dierenarts moeten hiervoor dus nog extra acties ondernemen. Elk bedrijf moet deze digitale risico-enquête een eerste keer uitgevoerd hebben tegen uiterlijk 31 januari 2024. Deze enquête wordt daarna jaarlijks herhaald.