078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het project WeideWijs is een initiatief van de Hooibeekhoeve, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Cow Coach en Obs’Herbe. Deze partijen willen met het project WeideWijs weidegang stimuleren. Veehouders kunnen met beweiden de rendabiliteit verhogen, inspelen op de marktvraag en meewerken aan klimaatdoelstellingen. Door onder meer de opkomst van melkrobots, een kleinere huiskavel per koe en gebrek aan financiële stimulansen blijven koeien volgens de vier projectpartners steeds vaker jaarrond op stal.

   

Met een enquête onder veehouders wil WeideWijs in beeld brengen in hoeverre Vlaamse melkveehouders nog voor weidegang kiezen. Ook willen ze de motieven om wel of niet te beweiden achterhalen.

De voorlopige resultaten van de enquête, op basis van antwoorden van al meer dan 100 melkveehouders, geven aan dat slechts op 25% van de bedrijven de koeien volledig worden opgestald.

   

Ook de antwoorden van de bedrijven die NIET aan beweiding doen hebben de projectpartners nodig om een volledig beeld te kunnen schetsen. Ze zijn immers op zoek naar de knelpunten die beweiding in Vlaanderen in de weg staan en dat kunnen ze niet zonder de hulp van alle melkveehouders. Ook die van jou.

Geef jij ook even aan of jij nog aan beweiding doet en waarom (niet) door de enquête in te vullen? Dat kan via deze link.