078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Waarom een risico-enquête?

Een goede bioveiligheid is onmisbaar voor pluimveebedrijven om zich te beschermen tegen de insleep van aviaire influenza en andere ziekten. Ook in de strijd tegen antibioticaresistentie speelt bioveiligheid een cruciale rol. De beste manier om de bioveiligheid op je bedrijf nog te verbeteren begint met een grondige analyse van de risico’s. Daarom is sinds 2008 de verantwoordelijke van elk commercieel pluimveebedrijf, ongeacht het aantal dieren, verplicht om samen met zijn/haar (bedrijfs)dierenarts jaarlijks een risico-enquête uit te voeren over de insleep van aangifteplichtige pluimveeziekten.

   

Wat moet je doen voor de deadline?

Sinds 1 december 2023 verloopt de enquête digitaal en gebruikt de bedrijfsdierenarts hiervoor het FarmFit platform van DGZ en ARSIA (beschikbaar op computer, tablet en smartphone). Daardoor wordt het uitvoeren van de bioveiligheidsenquête eenvoudiger, praktischer en efficiënter.

   

Voor 2023 moet de jaarlijkse bioveiligheidsenquête worden uitgevoerd tussen 1 december 2023 en 31 januari 2024. Verlies deze einddatum dus niet uit het oog, en neem zo snel mogelijk contact op met je bedrijfsdierenarts in het geval de risico-enquête voor jouw bedrijf nog moet uitgevoerd worden.

Meer informatie over de regelgeving rond de risico-enquête kan je terugvinden in de omzendbrief van het FAVV.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met DGZ door te bellen naar 078 05 05 23 of te mailen naar helpdesk@dgz.be. Onze medewerkers helpen je graag verder.