078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wat zijn de gevolgen van IBD?

Infectieuze Bursitis, afgekort IBD en ook gekend als Gumboro, is een virale aandoening die het immuunsysteem van pluimvee aantast en die grote schade op het pluimveebedrijf kan veroorzaken. Het virus is zeer besmettelijk en kan zich snel verspreiden. Het tast voornamelijk de bursa van Fabricius aan, een orgaan bij kippen dat belangrijk is voor de aanmaak van cellen voor het immuunsysteem. Door dit orgaan te beschadigen, verzwakt het IBD-virus het immuunsysteem van het pluimvee waardoor het vatbaarder wordt voor andere infecties.

Wat zijn recombinante VP2-vaccins?

Bij recombinante vaccins wordt een virus of een bacterie genetisch gemodificeerd door een gen weg te laten of toe te voegen. Recombinante VP2-vaccins worden specifiek ingezet tegen het IBD-virus.

  • VP2 is het virale eiwit 2, dat essentieel is voor de structuur van het IBD-virus.
  • Recombinante VP2-vaccins worden gemaakt door het VP2-gen te isoleren en in een ander organisme (bijvoorbeeld gist of insectencellen) tot expressie te brengen. Dit resulteert in de productie van VP2-eiwit zonder het hele virus.
  • De geïnactiveerde VP2-eiwitten worden gebruikt als vaccincomponent. VP2-vaccins worden ook wel subunit vaccins genoemd, omdat ze slechts een deel van het virus bevatten.

Wil je weten of pluimvee goed beschermd is tegen IBD?

Dan kun je nu terecht bij DGZ Labo voor een ELISA-onderzoek. Deze test detecteert antistoffen tegen het VP2-antigen, nadat dieren werden gevaccineerd met een recombinant VP2-vaccin.

Wat houdt het onderzoek in?

  • Aangezien specifieke antistoffen na vaccinatie worden gedetecteerd, stelt de ELISA-test de dierenarts en pluimveehouder in staat om geïnfecteerde dieren te onderscheiden van gevaccineerde dieren. Dit word took wel een DIVA-test genoemd, wat staat voor een Differentiating Infected from Vaccinated Animals. Met een DIVA-test kun je de effectiviteit van de vaccinatie controleren en eventuele uitbraken van IBD opsporen.
  • De test wordt 1x/week uitgevoerd door DGZ Labo.
  • De test is geschikt voor serum, omdat dit matrix antistoffen bevat die de immuunstatus van het dier weerspiegelen.     
Meer weten?

Heb je interesse in deze ELISA-test of wil je meer weten over de prijs ervan? Neem dan contact op met onze helpdesk op 078 05 05 23 of mail naar helpdesk@dgz.be. Onze medewerkers helpen je graag verder met al je vragen over pluimveegezondheid en vaccinatie.


 

Wat is jouw ervaring met DGZ?

Omdat we onze dienstverlening voortdurend willen verbeteren, stellen we jou graag enkele vragen over jouw ervaring met DGZ. De antwoorden op deze vragenlijst zijn volledig anoniem. Bedankt alvast om ons jouw feedback te bezorgen.