078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het is aannemelijk dat aangekochte dekrammen en –bokken met een ongekende infectiestatus een groot risico vormen voor insleep en spreiding van seksueel overdraagbare ziekten (zoals bijvoorbeeld leptospirose, chlamydiose en Q-koorts), omdat zij tijdens het dekseizoen met talrijke vrouwtjes in contact komen. Deze dieren controleren voordat ze in de kudde worden toegelaten, zou dus een goede strategie zijn om de kans op infectie te beperken. Bovendien kunnen ze door hun vele contacten fungeren als uitstekende verklikkerdieren. Daarom kunnen regelmatige staalnames bij de mannetjes ook een goede tool vormen om de gezondheid van de kudde te bewaken.

DGZ (aan Vlaamse zijde), ARSIA (aan Waalse zijde) en Sciensano willen inzicht krijgen in het beheer van de mannelijke fokdieren op schapen- en geitenbedrijven in België. Tegelijk willen we ook de perceptie nagaan van een aankooptest voor deze dieren om het (opnieuw) voorkomen van seksueel overdraagbare ziekten op bedrijven te beperken. In eerste instantie voeren we een enquête die gelinkt is aan een nieuw onderzoeksproject dat wordt gefinancierd door het Sanitair Fonds.

Het doel van dit project? Het gebruik evalueren van een screeningstest voor Q-koorts bij dekrammen en –bokken. Daarvoor zijn we op zoek naar schapen- en geitenbedrijven met en zonder Q-koorts problematiek waar we de infectiestatus van de mannelijke fokdieren en een deel van de vrouwtjes gedurende een jaar kunnen opvolgen aan de hand van verschillende types testen. Heb je interesse in dit onderzoek? Vul dan jouw contactgegevens in op het einde van de enquête!

De enquête invullen duurt ongeveer 10 minuten. Alvast heel erg bedankt voor jouw deelname!