Epizoötische hemorragische disease (EHD): een dreiging voor herkauwers
Sinds oktober 2022 verspreidde epizoötische hemorragische disease (EHD) zich vrij snel in enkele Europese landen, waaronder Frankrijk waar al meer dan 4.500 uitbraken bevestigd werden. België is momenteel nog steeds vrij van de ziekte, maar waakzaamheid is geboden. Het is dan ook belangrijk om het EHD-virus tijdig en nauwkeurig te diagnosticeren. Hiervoor kun je een beroep doen op de twee nieuwe analyses die DGZ Labo sinds kort aanbiedt.
Wat is EHD?
De epizoötische hemorragische ziekte (EHD) is een ernstige virale infectie die runderen en hertachtigen treft en grote gelijkenissen vertoont met blauwtong (BTV). Net als blauwtong wordt EHD verspreid door knutten (Culicoides). Het virus tast de binnenzijde van de kleine bloedvaten aan, waardoor oedeem (vochtophoping), bloedingen en ulcera (zweren) kunnen ontstaan die zich uiten in symptomen als ontstekingen in de mond, neus en darmen, maar ook kreupelheid. Er is momenteel nog geen specifieke behandeling beschikbaar. De enige preventieve maatregel is het gebruik van insecticiden, in afwachting van een vaccin.
Geldende maatregelen
Om het risico op verspreiding zoveel mogelijk te beperken, zijn de volgende maatregelen van kracht:
- Melding bij import uit risicolanden.
Als je runderen of hertachtigen importeert uit een risicoland (momenteel Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal), moet je jouw dierenarts minstens 48 uur vóór de geplande aankomst op de hoogte stellen. De dierenarts laat binnen 12 uur na aankomst een onderzoek uitvoeren via een PCR-test op volbloed. - Directe isolatie en bescherming.
Bij aankomst moeten de geïmporteerde dieren onmiddellijk worden geïsoleerd en beschermd tegen knutten, met gebruik van goedgekeurde insecticiden. - Verlengde isolatie bij positieve test.
Bij een positief testresultaat, blijven de dieren in isolatie en moet de bescherming tegen knutten verlengd worden voor minstens 60 dagen. - Verbod op vaccins.
Om het risico op besmetting door vaccins te beperken, is het gebruik van autovaccins of levende vaccins met verzwakte virusstammen verboden.
Meer uitgebreide informatie over EHD en de geldende maatregelen vind je op de websites van het FAVV en de FOD.
DGZ Labo helpt bij detectie van EHD
Voor het detecteren van EHD kun je terecht bij DGZ Labo dat hiervoor twee analyses aanbiedt:
- ELISA: Deze test screent op de aanwezigheid van antistoffen tegen alle gekende EHDV serotypes in serum. Zo kun je eenvoudig bepalen of de dieren in contact zijn geweest met het virus. De seroconversie treedt op tussen 7 en 15 dagen na de infectie.
- PCR: Deze test detecteert de aanwezigheid van genetisch materiaal van EHDV in ongestold bloed en weefsel (milt). De PCR-test kan gepoold worden voor maximaal 10 monsters. Het uitvoeren van deze PCR-test is sinds kort verplicht bij import uit een risicoland.