078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Een greep uit een aantal recente cases die besproken worden op onze 'Gezonde dieren'-blog.

  • In de autopsiezaal zagen we verschillende gevallen van jonge vleeskuikens met zenuwsymptomen, ataxie of kreupelheid. Histopathologisch onderzoek van de hersenen, de hartspier, de overgang kliermaag-spiermaag en de pancreas wezen in de richting van een virale infectie. Door middel van PCR-onderzoek en/of PathoSense werd in al deze gevallen trilziekte, veroorzaakt door aviaire encephalomyelitisvirus, aangetoond.
  • Recent werden drie jonge runderen afkomstig van verschillende bedrijven aangeboden in onze autopsiezaal met diverse tumoren. Na histopathologisch onderzoek van de tumoren bleek het om lymfomen te gaan. Lymfomen bij rundvee komen voor in 2 vormen. De ene vorm, boviene enzoötische leucose, wordt veroorzaakt door een retrovirus en is aangifteplichtig. De tweede vorm komt voornamelijk bij ons voor, ontstaat spontaan en wordt niet veroorzaakt door een virus: sporadische boviene lymfoma.
  • Een ooi met een voorgeschiedenis van zenuwsymptomen werd opgehaald voor autopsie. De lever was opvallend klein en vast met een onregelmatig, nodulair oppervlak. Histologisch was er een beeld van levercirrose. Dergelijke aantasting van de lever wordt bij herkauwers frequent gelinkt aan (chronische) opname van Jacobskruiskruid. Deze plant bevat pyrrolizidine alkaloïden die de lever aantasten. De zenuwstoornissen werden vermoedelijk veroorzaakt door de leverschade met hepatische encefalopathie tot gevolg.
  • Op 15 december vond de PRRSV-studiedag voor dierenartsen en andere erfbetreders plaats. Met een zeer gevarieerd programma kon deze studiedag op heel wat interesse rekenen vanuit de sector met deelnemers van over heel Vlaanderen. Een samenvatting van deze leerrijke namiddag vind je op onze blog.
  • We werden gecontacteerd door een gastenboerderij met zieke konijnen. De dieren hadden te kampen met verminderde eetlust, sterk vermageren en uiteindelijk sterfte. Eén konijn werd binnengebracht voor autopsie. Het dier was cachectisch en vertoonde meerdere wit-gele caseuze nodules in verschillende inwendige organen. Uit milt en lever werd door middel van aerobe bacteriële cultuur Yersinia pseudotuberculosis geïsoleerd. Deze bacterie veroorzaakt ziekte bij de meeste zoogdieren, alsook bij de mens.

Veel leesplezier

 

Deel je graag je eigen ervaring of komen er vragen bij jou op na het lezen van een artikel? Onderaan elke pagina is ruimte voor jouw reactie. Je kunt er ook antwoorden op de vraag van een collega-dierenarts.