078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Een greep uit een aantal recente cases die besproken worden op onze gezondedieren-blog.

  • Vijf biggen van één bedrijf werden bij DGZ aangeboden voor autopsie, de anamnese luidde acute sterfte van een groot aantal dieren. Tijdens de autopsie zag men een opvallende bruine verkleuring van bloed, slijmvliezen en meerdere organen, waardoor er een sterk vermoeden was dat het om een nitrietintoxicatie ging. Deze diagnose werd bevestigd door een positieve nitrietstick. Elke categorie van varkens is vatbaar voor deze vergiftiging, waarbij de oorzaak meestal te vinden is in het drinkwater.
  • Een fokhaan werd binnengebracht voor autopsie. Meerdere dieren in het hok waren aangetast en vertoonden “dikke koppen”. Bij macroscopisch onderzoek was de linker lel sterk verdikt, op doorsnede was deze sterk oedemateus met centraal aanwezigheid van geel, kazig ontstekingsmateriaal. Uit de lel werden Escherichia coli en Ornithobacterium rhinotracheale geïsoleerd.
  • Een mannelijk kalf van twee maanden oud met symptomen van verminderde eetlust, slechte groei en gewichtsverlies werd aangeboden voor autopsie. Het dier was duidelijk gedehydrateerd. De blinde en dikke darm waren gevuld met een roodbruine, deels vloeibare inhoud vermengd met fijne fibrinedraadjes en ingedikte bloedstolsels. Histopathologisch onderzoek van de blinde darm vertoonde een duidelijke ontsteking met aanwezigheid van Eimeria oöcysten in darmepitheelcellen en darmcrypten. Bij het rund zijn er verschillende soorten van Eimeria die problemen kunnen veroorzaken, bij de klassieke coccidiose zijn Eimeria bovis en Eimeria zuernii de meest pathogene soorten.
  •  Een 12-jarige Saanen geit stierf na progressieve ademhalingsproblemen. Een autopsie werd uitgevoerd en bracht meerdere knobbelvormige letsels aan het licht ter hoogte van de borstingang en het longvlies. In de borstholte was een rode heldere vloeistof aanwezig met dichtklappen van de longen tot gevolg (compressie-atelectase). Histopathologisch onderzoek toonde weinig afwijkingen ter hoogte van de longen, onderzoek van het longvlies leidde tot een diagnose van pleuraal mesothelioom. Mesotheliomen worden aanzien als kwaadaardige tumoren op basis van hun infiltratieve groei. Ze zijn zeldzaam en bij de mens geassocieerd met blootstelling aan asbest. Bij dieren kon tot op heden nog nooit een duidelijke link met blootstelling aan asbest vastgesteld worden.

Veel leesplezier

 

Deel je graag je eigen ervaring of komen er vragen bij jou op na het lezen van een artikel? Onderaan elke pagina is ruimte voor jouw reactie. Je kunt er ook antwoorden op de vraag van een collega-dierenarts.