078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Een belangrijke pluimveeziekte waartegen verplicht preventief gevaccineerd moet worden, is de ziekte van Newcastle (Newcastle Disease of NCD). Om insleep van het virus te voorkomen, is niet alleen vaccinatie van belang, maar ook het naleven van de nodige bioveiligheidsmaatregelen.

Vaccinatie helpt om de verspreiding van pluimveeziekten te beperken en uitbraken mogelijk te voorkomen. Vaccinatie leidt dus tot een verbeterde gezondheid en prestaties van de dieren, en een vermindering van ziekte-uitbraken. Omdat vaccinatie de kosten van ziektebestrijding en productieverlies kan verminderen, brengt het ook aanzienlijke economische voordelen met zich mee, voor zowel individuele bedrijven als de gehele pluimveesector.

Sciensano, DGZ, Arsia en CER Groupe bundelden hun krachten in het NCD-VAC-project, een onderzoeksproject waarmee ze de Belgische pluimveesector willen helpen om een zo efficiënt mogelijke vaccinatiestrategie toe te passen tegen NCD. Nu het project is afgelopen, werd alle info die tijdens het project verzameld werd, gebundeld in een praktisch vaccinatiehandboek dat als leidraad kan dienen om een optimale vaccinatie en bescherming tegen NCD. De aandachtspunten voor vaccinatie die in dit document worden beschreven, zijn trouwens ook van toepassing op andere vaccins die worden toegediend bij pluimvee.