Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Hoe kun jij mee op zoek gaan naar de oorzaak van HBS en het verloop van de ziekte helpen uitklaren?

 • Werd jouw bedrijf geconfronteerd met de HBS-problematiek (nu of in de laatste vijf jaar) en wil jij deelnemen aan een onderzoek dat de risicofactoren gedetailleerd in kaart brengt?
  Stuur dan een mail met je contactgegevens naar Bert De Jonge (Bert.DeJonge@UGent.be). Ook als je meer informatie wil, kun je bij Bert terecht.
 • Heb je een (levend) dier waarvan je vermoedt dat het aan HBS lijdt, en lijkt het jou en je bedrijfsdierenarts aangeraden om het te laten onderzoeken aan de faculteit?
  Neem dan contact op met de Vakgroep inwendige ziekten grote huisdieren van de faculteit Diergeneeskunde op het nummer 09 264 75 90.
  Een levend dier levert ideaal onderzoeksmateriaal en geniet dan ook de voorkeur.
 • Heb je dieren die gestorven zijn aan het syndroom?
  Dan kan binnen dit project een autopsie uitgevoerd worden. In dit geval kan je bedrijfsdierenarts zijn/haar DGZ-regiodierenarts contacteren voor verdere afspraken.

Wat is hemorrhagic bowel syndrome?

Hemorrhagic bowel syndrome of HBS treft voornamelijk volwassen melkkoeien in de tweede of latere lactatie, vaak met sterfte binnen de 48 uur na het ontstaan van de symptomen. Typisch zijn dat onder meer: een plotse daling van de melkproductie, niet meer willen eten, niet meer opstaan, en zwartverkleuring van de mest met soms bloedklonters. HBS wordt gekenmerkt door zeer lokale uitgesproken bloeding ter hoogte van de dunne darm waarbij er bloedklonters in de darm en zwarte mest worden gevormd.