078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Over de workshop 

Elke houder van schapen, geiten of alpaca's wordt vroeg of laat geconfronteerd met wormbesmettingen. Door de alsmaar toenemende resistentie van de wormen tegen de bestaande ontwormingsproducten, is een verantwoorde en preventieve aanpak van wormbesmettingen heel belangrijk geworden. Regelmatig mestonderzoek is daarbij cruciaal. Gelukkig sta je hier dankzij DGZ niet alleen voor, en leer je in deze workshop zelf mestonderzoek uitvoeren. Eerst krijg je theoretische uitleg waardoor je meer inzicht krijgt in de verschillende wormsoorten en hoe je ze kunt aanpakken, daarna ga je zélf met de microscoop aan de slag.

De inschrijvingen voor deze workshop zijn gesloten. Houd onze website, nieuwsbrieven en sociale media in de gaten voor informatie over toekomstige workshops, webinars en studiedagen. 

Wanneer en waar?

 • Workshop 1 gaat door op de site van DGZ in Lier.
  Op zaterdag 22 juni 2024 van 9.30u tot 13.30u.
  Adres: Hagenbroeksesteenweg 167 - 2500 Lier.
 • Workshop 2 gaat door op de site van DGZ in Torhout.
  Op zaterdag 29 juni 2024 van 9.30u tot 13.30u.
  Adres: Industrielaan 29 - 8820 Torhout

! Deadline voor inschrijving: woensdag 29 mei 2024.

De plaatsen zijn beperkt tot 20 deelnemers per workshop. Schrijf je dus zo snel mogelijk in! 

Welke onderwerpen komen aan bod?

 • De belangrijkste wormsoorten bij schapen en hun levenscyclus
 • De epidemiologie van wormbesmettingen
 • De problematiek van resistentie
 • De principes van omweiden
 • Een verantwoorde aanpak van wormbesmettingen
 • Het uitvoeren van mestonderzoek
 • Leverbotbesmettingen

Kostprijs en inschrijven

De prijs van de workshop bedraagt € 450. Daarvoor krijg je:

 • Een boeiende workshop bestaande uit theoretische uitleg en een praktijkgedeelte, begeleid door een ervaren dierenarts en laborant van DGZ die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp.
 • Een compleet pakket met alle benodigde materialen om zelf mestonderzoek uit te voeren, inclusief een syllabus en een microscoop* die je na afloop mee naar huis neemt, zodat je kunt blijven oefenen en je dieren in de toekomst zelf kunt opvolgen.
 • Ontbijtkoeken, koffie/thee en een drankje.

Heb je al een microscoop en ook interesse om deel te nemen? Dan kun je kiezen voor het pakket zonder microscoop voor € 255. Vergeet dan zeker niet jouw microscoop mee te brengen naar de workshop.

* Deze microscoop is inbegrepen in het pakket

De Bresser Microscoop Erudit Basic Mono is een veelzijdige microscoop. De ledverlichting werkt op batterijen, waardoor de microscoop overal te gebruiken is en zelfs meegenomen kan worden. De microscoop heeft 3 vergrotingen (40x, 100x en 400x) die een goede resolutie geven om de kleinste details te zien. De achromatische DIN-objectieven leveren scherpe en gedetailleerde beelden. Hierdoor is de Erudit Basic Mono erg geschikt voor fijne preparaten, wormen, huid- en vachtparasieten van huisdieren en vee. De microscoop wordt geleverd met een stevige koffer zodat je deze makkelijk en veilig kan transporteren en opbergen. Met de meegeleverde smartphonehouder maak je direct foto's of video's met je gsm.