078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Mycoplasma bovis is een bacterie die veel uiteenlopende symptomen veroorzaakt bij vee. Bij kalveren zien we vooral longontsteking, gewrichtsontsteking en oorontsteking, bij volwassen dieren komt daar ook nog eens mastitis bij. De gevolgen van besmettingen met deze bacterie zijn aanzienlijk, niet alleen op economisch vlak maar ook als het om het welzijn van de dieren gaat. Helaas weten we nog niet genoeg over deze bacterie. Zo is het momenteel niet duidelijk of getroffen bedrijven terug vrij worden van M. bovis en hoe dit kan worden opgevolgd. 

Binnen het MycoScreen-project voorziet Veepeiler RUND in een eerste fase tankmelkonderzoeken naar antistoffen tegen Mycoplasma bovis op 50 melkveebedrijven. In een tweede fase zal er op 10 van deze 50 bedrijven ter plaatse een uitgebreidere staalname (serum, longspoelingen, neusswabs) uitgevoerd worden. 

Stel je kandidaat!

Ben jij een melkveehouder, heb je minstens 40 dieren (ook jongvee, geen maximum aantal dieren wat in onze eerdere oproep wel het geval was) en wil je meer weten over de Mycoplasma bovis status op jouw bedrijf? 

Stel je dan kandidaat voor ons project door de vragen op het webformulier in te vullen via de knop hieronder. 

Als jouw bedrijf geselecteerd wordt, wordt er automatisch een tankmelkmonster van je bedrijf onderzocht op antistoffen tegen M. bovis. Zowel jij als je bedrijfsdierenarts ontvangt hiervan een resultaat. 

   
De inschrijvingen zijn afgesloten