Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'
Op woensdagvoormiddagen is DGZ Torhout enkel bereikbaar via de Noordlaan (wegens markt)

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Met het nieuwste Veepeilerproject over biestmanagement willen we zicht krijgen op het biestbeleid en de biestopname bij de biggen op de Vlaamse varkensbedrijven. Ook jij kunt dankzij dit project de situatie op jouw bedrijf nagaan door samen met jouw bedrijfsdierenarts deze vragenlijst in te vullen. Bovendien helpen jouw antwoorden ons om inzicht te krijgen in de Vlaamse situatie.

Hoe verloopt je deelname? 

Nadat we de volledig ingevulde enquête ontvangen hebben, sturen we jouw bedrijfsdierenarts een staalnamepakket op met daarin:

  • Een gepersonaliseerd formulier waarmee jullie de analyses in het kader van dit project voor jouw bedrijf kunnen aanvragen.
  • Het materiaal voor de bloedname van 5 zeugen en 6 biggen per zeug.

Let erop dat de bemonstering wordt uitgevoerd binnen de 7 dagen na het werpen en stuur de bloedmonsters terug naar DGZ. Het DGZ-Labo zal dan antistofconcentraties voor vlekziekte bepalen. Om deze resultaten te kunnen interpreteren is het belangrijk dat de zeugen gevaccineerd zijn tegen vlekziekte.  Door de resultaten van de zeugen te vergelijken met die van de biggen krijgen we een indicatie over de biestopname van de big.

De analyses die in het kader van dit project worden uitgevoerd, worden vergoed door Veepeiler. Ook voor de staalname door de bedrijfsdierenarts voorziet Veepeiler een vergoeding.

Zet vandaag de eerste stap naar meer inzicht in je biestmanagement en vul de vragenlijst in.

Wens je meer info over het project? Neem dan contact op met je bedrijfsdierenarts of met de helpdesk van DGZ via mail helpdesk@dgz.be of telefoon 078 05 05 23.