078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Hoewel België sinds 2020 vrij is van het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) blijft waakzaamheid geboden. Het virus circuleert nog steeds in verschillende Europese en derde landen en een herintroductie in ons land is niet uitgesloten. Een heropflakkering van AVP zou zowel op vlak van diergezondheid en dierenwelzijn als op economisch vlak een noodsituatie creëren  in de Belgische varkenshouderij. Om zich te beschermen tegen de insleep van Afrikaanse Varkenspest en andere ziekten is een goede bioveiligheid op varkensbedrijven onmisbaar. Ook in de strijd tegen antibioticaresistentie speelt bioveiligheid bovendien een cruciale rol.

De beste manier om de bioveiligheid op je bedrijf nog te verbeteren begint met een grondige analyse van de risico’s. Daarom is vanaf 1 juni 2021 de verantwoordelijke van elk varkensbedrijf, ongeacht het aantal dieren, verplicht om een risico-enquête met betrekking tot de insleep van aangifteplichtige varkensziekten te laten uitvoeren door de bedrijfsdierenarts.

Deze risico-enquête moet jaarlijks herhaald worden met een minimum van 10 maanden en een maximum van 14 maanden tussen 2 opeenvolgende enquêtes. Deze risico-enquête wordt ingevuld door de bedrijfsdierenarts via de module ‘Bioveiligheidsaudit’ die gekoppeld werd aan de FarmFit applicatie (zie verder). Neem dus tijdig contact op met je bedrijfsdierenarts om de volgende risico-enquête binnen de vooropgestelde tijd te laten uitvoeren voor jouw bedrijf en jouw actiepunten te evalueren en bij te sturen indien nodig.

Meer informatie over deze regelgeving kan je terugvinden in de omzendbrief van het FAVV 

FarmFit: een handig hulpmiddel voor bedrijfsdierenartsen 

De FarmFit applicatie, ontwikkeld door DGZ en ARSIA, maakt een vlotte opvolging van bedrijfsbezoeken mogelijk. Een extra voordeel van FarmFit: in de app kan de dierenarts – uiteraard in overleg met de veehouder - heel gemakkelijk een rapport aanmaken op basis van de resultaten van de bioveiligheidsaudit en het bijhorend actieplan. Daarna kan hij het rapport met 1 klik delen met de veehouder maar ook doorsturen naar het FAVV.