078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Luchtwegaandoeningen zijn meestal een gevolg van een infectie met een virus en/of bacterie. Heel vaak gaat het om een besmetting met meerdere ziekteverwekkers. Maar vaak zijn uitbraken gerelateerd aan stressfactoren vanuit het milieu (o.a. transport, grote groepen dieren, biesttekort, koude en ondervoeding) die de weerstand van het dier verminderen waardoor het vatbaarder is voor de ziekteverwekkers. Typisch voor de aandoening zijn ademhalingssymptomen waarbij de ernst ervan kan variëren van mild tot uitgesproken, soms met de dood tot gevolg. Luchtwegaandoeningen bij kalveren beïnvloeden groei, welzijn, productie en vruchtbaarheid van de dieren, zowel op korte als lange termijn. Daarom worden de aandoeningen ook geassocieerd met belangrijke economische verliezen.

Kalvergriep monitoren en aanpakken

De focus bij de aanpak van kalvergriep ligt op preventie. Dit betekent enerzijds de infectiedruk in de stal verlagen en anderzijds de weerstand van de dieren verhogen zodat ze minder vatbaar zijn voor de ziekte. Bescherm de kalveren optimaal door ze zo veel mogelijk afweerstoffen uit de biest te laten opnemen. Voorzie een correct rantsoen, een aangepast vaccinatiebeleid en optimaliseer het klimaat en de huisvesting in de stal. Jouw bedrijfsdierenarts kan je hierbij helpen.

DGZ griepbarometer

De aanpak van kalvergriep is afhankelijk van de ziektekiem. Het is dus belangrijk om te weten met welke kiem(en) je te maken hebt. Griepbarometer helpt de griepsituatie in beeld te brengen doordat het onderzoekspakket een PCR-onderzoek inhoudt naar de 7 meest voorkomende oorzaken van kalvergriep. Een overzicht van de recent opgespoorde ziekteverwekkers van kalvergriep vind je verder op onze website terug op de griepbarometer-pagina op onze website.

Europese DECIDE-griepbarometer

Gegevens van de DGZ-griepbarometer worden ook opgenomen in de griepbarometer van het Europees DECIDE-project. Naast de Belgische gegevens visualiseert deze griepbarometer de pathogeenspecifieke labresultaten van veldmonsters van vee in Nederland en Ierland. De pagina toont de historische trend, dynamiek en huidige aanwezigheid van specifieke pathogenen per gebied. Ook deze barometer biedt mogelijkheden voor vroegtijdige waarschuwing en ter ondersteuning van beslissingen op boerderijen om infectieziekten onder controle te houden, zoals het gebruik van antimicrobiële middelen, vaccinatie en de aankoop van dieren.

De beschikbare gegevens per land en provincie zijn afhankelijk van het aantal monsters dat is ingestuurd naar de samenwerkende laboratoria. Momenteel bevat het dashboard gegevens van België, Nederland en Ierland, geleverd door DGZ, ARSIA, PathoSense, Royal GD en GOV (Department of Agriculture, Food and the Marine) Ireland. Het doel is om de geaggregeerde gegevens voortdurend bij te werken.

    

Meer over luchtweginfecties bij kalveren vind je ook op de website PneumoNEE.be. Neem zeker ook een kijkje op onze Gezondedieren-blog voor meer info over BRSV en andere aandoeningen bij rundvee.