078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

In ieder seminarie presenteren sprekers in vijf minuten een uitdagend thema. Vervolgens fileert een panel van veehouders de verschillende stellingen. Nadien kan je gezellig napraten met collega-landbouwers tijdens een receptie die door de sponsors wordt aangeboden. Lees er hier alles over.

Seminarie rundveehouderij: 

Vrijdag 16 februari - 10.30 uur

Vers gras voeren, een succesverhaal?

Vers gras voeren zit in de lift en lijkt veelbelovend. Nederlandse pioniers in dit vak halen tot 20 ton droge stof per hectare. Landbouwer Arian van Heugten uit Lierop deelt ons zijn bevindingen. Kunnen we dit zomaar projecteren op de gemiddelde Vlaamse melkveehouder?

Naar een nog duurzamere melkveehouderij

Melkveehouders zijn al langer bezig met duurzaamheid. Via de vernieuwde Duurzaamheidsmonitor van MilkBE kan dit beter aangetoond worden én geven we handvaten om verder te verduurzamen. Hoe jij aan de slag kan op jouw bedrijf, zal Jolien Willems (MilkBE) kort uitleggen.

De cijfers achter de koe

Goedele Vrints (Agentschap Landbouw en Zeevisserij) zoemt in op de relatie tussen het vervangingspercentage en het brutosaldo. Is er een verband tussen het inkomen en vervangingspercentage, of zijn veehouders met lage vervanging verblind door hun passie?

Durf anders ondernemen!

Omgevingsfactoren kunnen ervoor zorgen dat de volgende generatie het op een andere manier gaat aanpakken. Hoe bespreek je dit best tijdens of na het overnameproces? Welke antwoorden kunnen er geboden worden aan de verschillende uitdagingen? Leun achterover en laat je inspireren door Christel Covens, medewerker kabinet Brouns en gewezen adviseur bedrijfsovernames.

> Voor meer info: Uitnodiging seminarie rundvee Agridagen

     

Seminarie pluimveehouderij: 

Vrijdag 16 februari - 18.15 uur

Conceptkippen, de heilige graal?

Ieder concept heeft zijn eigen lastenboek (lagere bezetting, natuurlijk licht, … ). Dit kan bovendien met reguliere of andere rassen. Erik Hoeven laat zijn licht schijnen op deze zaak.

Bedreigen handelsakkoorden onze pluimveehouderij?

Onze pluimveehouders werken met hoge standaarden en dus hoge kosten. Kunnen wij concurreren tegen landen met lagere standaarden? Wat is de impact van handelsakkoorden op deze kwestie?

> Voor meer info: Uitnodiging seminarie pluimvee Agridagen

   

Seminarie varkenshouderij: 

Zaterdag 17 februari - 11.00 uur

Bioveiligheid, ook jouw manier van werken?

Tamara Vandersmissen (DGZ) neemt je mee in een filmpje van bioveilig werken en toont dat bioveiligheid op elk bedrijf een haalbare kaart is. Laat je inspireren door collega’s die laten zien hoe zij de verspreiding van dierziekten tot een minimum beperken.

100% circulaire varkens: realiteit of fictie?

Het varken werd van oudsher gevoederd met tafelafval. Bovendien wordt elk deel geconsumeerd. Roel Lavrijsen (Omago) bekijkt de mogelijke circulariteit vanuit de huidige varkenshouderij.

Het varken van boer tot consument: Duroc de Kempen

Waar komt het vlees vandaan? Wie produceert het en hoe? Welk traject heeft het afgelegd? Een bewuste consument wil dat weten! De slagers en handelaars kennen onze boerderij en weten dus wat voor vlees wij in de kuip hebben. Ann Christianen leert ons haar bedrijf kennen.

Impact van PORK.be op de keten!

In de varkenssector werden de afgelopen drie jaar veranderingen gerealiseerd die commerciële mogelijkheden bieden. PORK.be coördineert dit en maakt de sector klaar voor nieuwe vragen, zoals de carbon foodprint. Filip Fontaine (PORK.be/ VLAM) geeft een overzicht.

> Voor meer info: Uitnodiging seminarie varkens Agridagen

 

Op de website van de Agridagen kun je inschrijven voor de verschillende seminaries, die doorgaan in de seminarietent. Inkom voor de seminaries is inbegrepen in je ticket maar schrijf tijdig in, want de plaatsen zijn beperkt!