078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Bespreek de resultaten van het onderzoek zeker met je dierenarts en voer in geval van afwijkingen een steekproef uit op bloed bij droogstaande koeien en jongvee. Ontdek alle mogelijkheden van dit tankmelkonderzoek

Gebruik en aanvraag van tankmelkonderzoek

Vanaf nu kun je tankmelkonderzoek voor selenium, jodium en zink aanvragen bij DGZ en MCC. Het beste resultaat krijg je door dit onderzoek regelmatig te herhalen. Vooral omdat een éénmalige analyse slechts een momentopname is en meestal het resultaat van de opname van deze mineralen via voer van de laatste 3 tot 7 dagen. Het resultaat hangt ook af van het soort mineraal en de manier van supplementatie. Door regelmatig een tankmelkmonstername uit te voeren, heb je dus het voordeel dat je de situatie van deze opname beter in de tijd kunt monitoren.

Je vraagt de analyse in overleg met je diernarts aan via het aanvraagformulier onderzoek MELK (zie pagina Aanvraagformulieren laboratoriumonderzoek) dat je mailt naar de helpdesk van MCC: info@mcc-vlaanderen.be. Verder hoef je niets te doen, het onderzoek gebeurt op het officieel tankmelkmonster dat MCC sowieso van jou ontvangt. Je kunt het tankmelkmonster samen met het formulier ook meegeven met je dierenarts, waar onze koerier het komt ophalen.

Het tarief voor een tankmelkanalyse bedraagt 50 euro (exclusief btw).

Zoals hierboven aangehaald kun je ook opteren voor een monstername op bloed. Neem hiervoor contact op met je dierenarts.

Hoe interpreteer je de resultaten?

Aan de hand van deze tabel kun je de waarden die uit het onderzoek komen interpreteren. 

Wil je meer info over tankmelkanalyses? Vraag dan zeker advies aan je bedrijfsdierenarts of contacteer de helpdesk van DGZ (helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23)