078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier
Ik registreer zelf en vermijd registratiekosten

Bij voorkeur registreer je als veehouder zelf de aankomsten van aangekochte dieren via Veeportaal. Zo vermijd je een registratiekost die je betaalt als DGZ deze voor je registreert en voldoe je steeds aan de wettelijke meldingstermijn van 7 dagen. De dag na de registratie ontvang je van DGZ een e-mail met in de bijlage een overzicht van de aangekochte dieren. Deze bijlage geef je mee met je dierenarts zodat hij het kan toevoegen aan het aanvraagformulier bij de bloedmonsters. Verplaatsingsdocumenten moet je in dit geval niet meer meegeven met de dierenarts om dubbele registraties en kosten te vermijden.

 

DGZ registreert voor mij

Veehouders die de aankopen nog altijd door DGZ willen laten registreren, geven de verplaatsingsdocumenten wél mee met de dierenarts. Opgelet: het is aan de veehouder om deze documenten correct ingevuld mee te geven met de dierenarts. Vul dus altijd de aankomstdatum in (NIET de datum dat de dierenarts langskomt), je handtekening en kleef je beslagsticker op elk document.

    

Dieren uit het buitenland

Voer je dieren uit het buitenland in? Volg dan nauwgezet de instructies die worden meegegeven op het in te vullen formulier handelsverkeer. Bezorg ook steeds de kopie van het invoercertificaat aan DGZ. Ook hier is het aan de veehouder (en niet de dierenarts) om ervoor te zorgen dat alle documenten die worden meegegeven met de dierenarts correct ingevuld zijn.

    

Een dier opnieuw verhandelen

Pas wanneer alle verplichte aankooponderzoeken (inclusief het tweede IBR-onderzoek) gekend zijn, kan een dier terug worden verhandeld. Uitzonderingen hierop komen volgende week aan bod, als we dieper ingaan op het vertrek van een dier.

Opgelet: het is pas wanneer ook in Sanitel te zien is dat het dier volledig in orde is, dat je een geldig verplaatsingsdocument kan printen en het dier dus verhandelbaar is. Op het moment dat jij het resultaat van het tweede aankooponderzoek IBR ontvangt, moeten er in het Sanitel-systeem achterliggend nog enkele stappen worden doorlopen vooraleer het dier ook daar de juiste status heeft om te mogen verhandelen. Uiterlijk de dag nadien zou dit zeker in orde moeten staan.  

    

Hoe kan je alles opvolgen als je vaak dieren aankoopt?

In principe hoef je er enkel over te waken dat de aankomsten van de dieren correct gemeld zijn op je beslag. En dit kan je het makkelijkst door zelf je aankomsten te registreren in Veeportaal. (Invoerdossiers worden nog steeds door DGZ geregistreerd.)

Krijg je een afwijking in je aankomstmelding? Lees deze dan steeds aandachtig na en pas je gegevens nog aan indien nodig. Voor aankomsten die correct geregistreerd staan en de status aanvaard hebben, ontvang je automatisch ook de opdracht voor het tweede aankooponderzoek. Eenmaal je het resultaat hiervan ontvangen hebt, kan je indien gewenst vanaf de dag erna de verplaatsingsdocumenten printen.

Als je dus de registraties van je aankopen correct uitvoert, zorg je er zelf voor dat dit alles vlot kan verlopen. Aan de hand van de mails die je van DGZ krijgt, weet je op elk moment wat je te doen staat en hoef je zelf niets apart bij te houden.

Krijg je een bericht van DGZ dat we nog een bepaald gegeven missen om een aankoop of invoer voor jou te registreren? Reageer dan zo snel mogelijk op onze e-mail of brief zodat we dit voor jou kunnen verwerken.

Wil je toch van een specifiek dier de bewegingsstatus kennen of nakijken welke dieren nog geïmmobiliseerd zijn op je beslag? Dan kan je dit op elke moment ook zelf raadplegen via Veeportaal (zie handleiding opzoeken bewegingsstatus dier)

    

Andere items in deze reeks:
Meer weten

Verder op onze website vind je alle info over de nieuwe wetgeving Identificatie en Registratie.

Heb je ondanks deze info toch nog vragen over het nieuwe KB? Contacteer dan onze helpdeskmedewerkers, zij helpen je graag verder. Je kunt hen bellen op 078 05 05 23 of mailen naar helpdesk@dgz.be.