078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

In het KB wordt bepaald dat de chirurgische castratie van mannelijke biggen van maximaal 7 dagen door de verantwoordelijke van het varkensbedrijf is toegelaten, mits er een schriftelijk akkoord in 2 exemplaren werd opgemaakt met de bedrijfsdierenarts. De verantwoordelijke voert deze castraties uit onder direct toezicht van deze dierenarts.

"De erkende bedrijfsdierenarts heeft een toezichthoudende functie, maar moet niet bij elke verdoving aanwezig zijn", verduidelijkt Jonas Clottemans, woordvoerder van federaal minister van Landbouw David Clarinval.

De dierenarts stelt volgens het KB de verdovende middelen die nodig zijn voor de castratie van de biggen op het ogenblik van de chirurgische ingreep ter beschikking aan de varkenshouder. Er blijft dus geen voorraad bij de verantwoordelijke.

De ingreep is alleen toegelaten met lokale verdoving, volledige anesthesie blijft voorbehouden aan dierenartsen.

Webinar over Deense ervaringen met correct verdoven

BelPork, Varkensloket, Dierenwelzijn Vlaanderen van het departement Omgeving en het departement Landbouw en Visserij organiseren op 25 mei 2023, van 20 tot 21 uur, een webinar over de praktische ervaringen die in Denemarken sinds 2019 zijn opgebouwd inzake lokale verdoving door middel van injectie door de varkenshouder. Tijdens deze webinar wordt ingegaan op de baten van het correct verdoven op het vlak van dierenwelzijn, maar ook op de potentiële voordelen voor de varkenshouder.

Deelname aan deze webinar is gratis maar inschrijven is vereist. De presentaties zijn in het Engels, in een latere fase zullen ze in het Nederlands worden ondertiteld en verspreid.

Alle informatie over deze webinar vind je hier.

 

Bron: Belga/Belgisch Staatsblad (Type document: Koninklijk besluit, Woord(en) van tekst: castratie)