Tussen 16 juni en 19 september 2025 is onze helpdesk elke werkdag telefonisch te bereiken van 8.30 tot 14.00 uur. 
Uiteraard kun je ons ook altijd een mail sturen of ons bereiken via het contactformulier op onze website.
De openingsuren van het loket en onthaal blijven ongewijzigd: die zijn elke werkdag open van 8.30 tot 17.00 uur. 

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Metabool profiel bij zeugen: inzicht in de gezondheid van jouw dieren

Heb je een zeugenbedrijf zonder duidelijke gezondheidsproblemen, maar geloof je in het belang van metabole processen bij zeugen? Dan is het project 'Metabool profiel bij zeugen' interessant voor jou én voor ons. Zelfs als zeugen gezond lijken, kunnen er op metabool niveau afwijkingen aanwezig zijn die op termijn de prestaties, vruchtbaarheid of gezondheid kunnen beïnvloeden.

Waarom is dit inzicht waardevol?
Momenteel kunnen we de resultaten van de analyses moeilijk interpreteren, en daarom is dit project opgezet om meer inzicht te krijgen in de metabole waarden bij zeugen. We geloven dat deze waarden nieuwe inzichten kunnen bieden over het metabool profiel bij zeugen en de bijbehorende problemen. Voor dit onderzoek hebben we jouw hulp nodig om deze referentiewaarden te verfijnen.

Wat houdt het project in?
Bij vijf eersteworpszeugen en tien meerdereworpszeugen worden bloedstalen genomen: twee weken vóór het werpen en twee weken na werpen, telkens bij dezelfde dieren. Je eigen bedrijfsdierenarts neemt de monsters en bezorgt ze aan DGZ, waar ze worden geanalyseerd op verschillende metabole parameters.

Tijdens het tweede staalnamebezoek komt de regiodierenarts van DGZ, samen met de bedrijfsdierenarts, bij je langs. Zij verzamelt bijkomende bedrijfsgegevens over de specifieke zeugen maar ook algemeen . Je deelname betekent dus ook dat je bereid bent deze informatie te delen. De informatie wordt uiteraard anoniem verwerkt en zullen dus gebruikt worden om nieuwe kennis voor de varkenssector op te bouwen.

Inschrijven?
Neem contact op met je bedrijfsdierenarts, die je bedrijf kan aanmelden via Caroline Bonckaert, de regiodierenarts van DGZ. Na inschrijving ontvangt je bedrijfsdierenarts het materiaal voor de staalnames.

Drinkwateropname en -beschikbaarheid bij zeugen en biggen

Ben je je bewust van de impact van drinkwaterkwaliteit en -beschikbaarheid op de prestaties en gezondheid van je zeugen en biggen? Water speelt namelijk een cruciale rol en heeft een invloed op voederopname, stofwisseling, melkproductie, groei en algemene gezondheid. Toch wordt de waterkwaliteit en -beschikbaarheid in veel bedrijven nog onvoldoende opgevolgd. Wil jij dit beter in kaart brengen? Doe dan mee.

Wat houdt het project in?
Binnen dit project wordt de kwaliteit van het drinkwater in de kraamstal en de biggenafdeling geanalyseerd, zowel aan de bron als aan het einde van de leiding. Ook de biestopname wordt in kaart gebracht met behulp van de Biestcheck. Zodra de analyseresultaten beschikbaar zijn, komt de regiodierenarts van DGZ langs op het bedrijf om deze te bespreken. Tijdens dit bezoek en bedrijfsrondgang wordt ook informatie verzameld over de waterbeschikbaarheid, algemene bedrijfsgegevens, gezondheidsparameters en antibioticagebruik, , met als doel gericht advies te geven. Voor deelname aan het project is het noodzakelijk dat je bereid bent deze informatie te delen en dat er minstens een debietmeter aanwezig is of geplaatst kan worden.

Inschrijven?
Neem contact op met je bedrijfsdierenarts, die je bedrijf kan aanmelden via Caroline Bonckaert, de regiodierenarts van DGZ . Na inschrijving ontvangt je bedrijfsdierenarts het materiaal voor de staalname.

Wormprevalentie bij zeugen

Dit project is niet nieuw maar inschrijven kan nog steeds! Wil je weten of je zeugen al dan niet besmet zijn met wormen en hoe groot de besmetting is? Doe mee aan het Veepeilerproject ‘Wormbesmetting bij zeugen’ en ontdek het ! Met dit project willen we inzicht krijgen in de aanwezigheid van wormen bij zeugen op Belgische varkensbedrijven. Vul de vragenlijst in en je dierenarts ontvangt een gepersonaliseerd staalnamepakket voor het verzamelen van meststalen.