078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Luchtwegaandoeningen zijn meestal een gevolg van een infectie met een virus en/of bacterie. Heel vaak gaat het om een besmetting met meerdere ziekteverwekkers. Uitbraken zijn echter vaak gerelateerd aan stressfactoren vanuit het milieu (o.a. transport, grote groepen dieren, slechte klimatologische condities) omdat de aandoening het resultaat is van de interactie tussen ziekteverwekkers en de (verminderde) afweer van het dier. Typisch voor de aandoening zijn ademhalingssymptomen waarbij de ernst ervan kan variƫren van mild tot uitgesproken, soms met de dood tot gevolg. Luchtwegaandoeningen bij kalveren worden dan ook geassocieerd met belangrijke economische verliezen.

Stijging aantal BRSV-uitbraken

Vooral virale infecties zoals BRSV zijn seizoensgebonden. Jaarlijks zien we in de winter een piek in het aantal BRSV-uitbraken. Afgelopen maand werd in 40% van de uitbraken BRSV gedetecteerd.

In de grafiek met de evolutie van BRSV sinds begin januari 2020 tot midden december 2022 zijn de seizoenspieken duidelijk zichtbaar.

Meer interesse in het ziekteverloop en diagnose van BRSV? Neem dan zeker een kijkje op onze Gezondedieren-blog.

Kalvergriep aanpakken

De focus bij de aanpak van kalvergriep ligt op preventie. Dit betekent enerzijds de infectiedruk in de stal verlagen en anderzijds de weerstand van de dieren verhogen zodat ze minder vatbaar zijn voor de ziekte. Bescherm de kalveren optimaal door ze zo veel mogelijk afweerstoffen uit de biest te laten opnemen. Voorzie een correct rantsoen, een aangepast vaccinatiebeleid en optimaliseer het klimaat en de huisvesting in de stal. Jouw bedrijfsdierenarts kan je hierbij helpen.

De aanpak is afhankelijk van de ziektekiem. Het is dus belangrijk om te weten met welke kiem(en) je te maken hebt. Het onderzoekspakket van Griepbarometer omvat een PCR-onderzoek naar de 7 meest voorkomende onderzoeken van kalvergriep. Zo brengt de Griepbarometer de griepsituatie bij kalveren in beeld. Een overzicht van de recent opgespoorde ziekteverwekkers van kalvergriep vind je verder op onze website terug op de griepbarometer-pagina.

Door een gerichte aanpak vermijden we onnodig of verkeerd antibioticagebruik en investeringen in de verkeerde zaken. De omschakeling van groepsbehandeling naar individuele behandeling op maat van de ziekteverwekker en het individuele dier is de belangrijkste doelstelling van het VLAIO-project PneumoNEE van DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Je kunt het PneumoNEE-project volgen via de PneumoNEE-website en Facebook-pagina.